Henry Dyne is een sarcastische Brit, geen crisisacteur

30.12.2021, 16:11 (CET), letztes Update: 30.12.2021, 16:37 (CET)

Een opmerkelijke video doet de ronde op Facebook. Een Britse man zoekt de Instagrampagina op van een coronapatiënt die te zien is in een tv-uitzending. ‘Award winning crisis actor’, leest de Britse man voor uit de Instagrambio. "Alweer een crisis acteur exposed", schrijft een Nederlandse Facebookgebruiker bij de video. "Voor de mensen die zelf geen onderzoek doen of willen doen naar wat ze voorgeschoteld krijgen," schrijft een andere man. De video werd alleen in Nederland al honderden keren gedeeld. Maar gaat het hier echt om een acteur? (video gearchiveerd)

Beoordeling:

Henry Dyne, de patiënt in de video, is geen ‘crisis acteur’. Het is een Britse twintiger die afgelopen zomer in het ziekenhuis lag met COVID-19. Toen werd ook al gesuggereerd dat hij een acteur zou zijn. Als grap veranderde Dyne daarom zijn Instagrambio in ‘#1 Academy Award Winning Crisis Actor’. Inmiddels is zijn Instagrambeschrijving weer veranderd en maakt hij duidelijk sarcastisch te zijn.

Feiten:

Het fragment met Henry Dyne werd oorspronkelijk in juli 2021 uitgezonden door de BBC. De gezondheidsdienst van het Verenigd Koninkrijk, de NHS, plaatste het fragment ook op Twitter. Dyne vertelt dat hij erg ziek was geworden van COVID-19 en roept mensen op zich te laten vaccineren. "Ik stelde het uit, zonder echt een reden. Waarschijnlijk luiheid," vertelt hij aan verslaggever Hugh Pym.

Volgens diverse Engelstalige factchecks (hier en hier) die de claims dat Dyne een crisisacteur zou zijn al onder de loep namen, werd na de uitzending in juli al gesuggereerd dat hij een acteur zou zijn. Zo'n gerucht is geen uitzondering, maar is een claim die vaker onterecht wordt gemaakt. Dit laat de Vlaamse factchecker Rien Emmery (beter bekend als de Arbiter) ook zien in een reeks voorbeelden op Twitter.

Na deze geruchten, veranderde Dyne zijn Instagrambeschrijving in ‘#1 Academy Award Winning Crisis Actor’. Dit is ook te zien in de video die rond gaat op Facebook (vanaf 15 seconden).

Dit is voor sommigen duidelijk een grap. Er bestaat namelijk helemaal geen Academy Award (beter bekend als de Oscars) voor crisisacteurs. Toch gaat niet iedereen mee in de grap van Dyne. Wanneer het fragment met de Brit in december 2021 op de Britse televisie (vanaf 15:18; alleen vanuit VK te bekijken) wordt herhaald, blaast deze Instagrambio de geruchten nieuw leven in.

Henry Dyne lijkt in werkelijkheid gewoon een kantoorbaan te hebben. Volgens een LinkedIn-profiel dat op zijn naam staat, is hij 'Account Manager'. Een foto van Henry Dyne die werkgever FlyForm in een bericht plaatst, komt goed overeen met de man in het ziekenhuisbed.

Eind december maakte Dyne zijn Instagrampagina privé, waardoor alleen vrienden zijn foto’s kunnen zien. Zijn Instagrambio is wel nog openbaar en is opnieuw aangepast. Deze leest op het moment van schrijven (30-12-2021): "Kijk mam, ik heb het gemaakt. Betekent dit dat ik nu een blauw vinkje krijg? Deze bio is sarcasme, jullie complotdenkers. Maar ik zal jullie leider zijn, als jullie dat willen".

Aan persbureau Reuters bevestigt Dyne dat het gaat om een grap, na de eerdere onjuiste beweringen dat hij een acteur zou zijn. Reuters zag bovendien de positieve test van Dyne en medische gegevens over zijn behandeling in King’s College Hospital in Londen in. Zijn behandeling voor het virus staat daarmee zwart op wit.

(Stand van zaken: 30/12/2021)

Links:


Facebookpost I (gearchiveerd) (Video gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Fragment bij NHS (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Factcheck HITC (gearchiveerd)

Factcheck That's Nonsense (gearchiveerd)

Arbiter op Twitter (gearchiveerd)

Categorieën Academy Awards (gearchiveerd)

BBC Review: The Coronavirus Pandemic (niet buiten het VK te bekijken) (gearchiveerd)

Linkedin Henry Dyne (gearchiveerd)

Linkedinbericht FlyForm (gearchiveerd )

Instagrampagina Henry Dyne op 30.12.2021 (screenshot gearchiveerd)

Instagrampagina Henry Dyne enkele uren later (screenshot gearchiveerd)

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com