Spaanse bewakers hielden man staande wegens diefstal

23.12.2021, 17:26 (CET)

Een Facebookgebruiker deelt een video van de arrestatie van een man door twee beveiligingsagenten. Als de man zich verzet, wordt hij in het been gebeten door een bewakingshond. Volgens de Facebookgebruiker werd hij zo geweldadig gearresteerd omdat hij geen masker droeg.

Beoordeling

De arrestatie van de man heeft niets te maken met het feit of hij een mondmasker draagt. Hij werd gearresteerd omdat hij een zakkenroller zou zijn, die betrapt werd terwijl hij reizigers op een station probeerde te bestelen.

Feiten

In de video die gedeeld wordt, zijn twee bewakers zichtbaar die vechten met een man. Op een bepaald moment bijt de hond van de bewakers in het been van de man. Verderop in de video blijkt dat er mensen rond het incident staan, die (in het Spaans) verontwaardigd reageren. Hierop wordt gezegd dat het gaat om een dief ("Ladrón").

In een andere versie van de video is in het begin een oranje poster zichtbaar, en een blauwe P rechts in beeld. Deze is terug te vinden op de website van B:SM (Bonus Card 1, 2, 3, 4, 5 o 7 días), een bedrijf dat parkeergarages uitbaat in Barcelona. 

Op de mouw van van de bewaker met de hond en op de rug van de andere bewaker is een logo te zien van Proteccion de Patrimonios, een Spaanse privé-bewakingsfirma.

Het incident deed zich voor in de parkeergarage van het noordstation in Barcelona op 25 maart en er werd over bericht op verschillende spaanstalige nieuwssites (hier, hier, hier, hier en hier).

In al deze artikelen wordt vermeld dat de man een zakkenroller zou zijn, en dat hij zich gewelddadig opstelde tegen de bewakingsagenten. Zij proberen hem in bedwang te houden tot de politie arriveert om de man te arresteren. 

Het gerucht dat deze man zou zijn gearresteerd omdat hij geen mondmasker droeg, deed ook al snel de ronde op Spaanstalige sociale media. AFP en Maldita publiceerden dan ook al in april factchecks om deze geruchten te ontkrachten. Beide kregen bevestiging van B:SM dat het incident zich heeft voorgedaan zoals in de nieuwsartikelen werd bericht.

De woordvoerder van B:SM liet aan beide factcheckorganisaties weten dat de man door de bewakers werd tegengehouden tot de politie arriveerde omdat hij probeerde iemand te beroven. Het feit dat de man agressief werd leidde ertoe dat de man door de hond in bedwang werd gehouden.

(Stand van zaken: 23.12.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

gearchiveerde video

Langere versie op TikTok (gearchiveerd)

B:SM (gearchiveerd)

Infojobs (gearchiveerd)

Artikel Barnadiaro (gearchiveerd)

Artikel El Confidencial (gearchiveerd)

Artikel Metropoli (gearchiveerd)

Artikel Cronica (gearchiveerd)

Artikel La Vanguardia (gearchiveerd)

Factcheck AFP (gearchiveerd)

Factcheck Maldita (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com