Pilotenvereniging: geen stijging in aantal overlijdens in 2021

17.12.2021, 18:41 (CET)

Een foto van een in memoriam-pagina in een magazine wordt veelvuldig gedeeld op sociale media. Het magazine in kwestie is dat van de Airline Pilots Assocation (Alpa). We zien veel namen in 2021, vergeleken met slechts een handvol in 2020 en maar één enkele naam in 2019. "Vaccinatieschade! Wat is het anders dan...", zegt een Facebookgebruikster er over. "En dit is alleen in de USA. Maar niets aan t handje hoor" (sic), zegt een ander. Ook de Nederlandse website Nine For News, die regelmatig desinformatie verspreidt, pikte de afbeelding op. De algemene teneur van de opmerkingen bij de foto's is dat de coronavaccins ervoor zorgen dat er in 2021 zo veel overleden piloten zijn. Maar is dat echt zo?

Beoordeling

Er is geen opmerkelijke toename in het aantal overlijdens van piloten, zo bevestigt Alpa. Er is verder ook geen indicatie dat er in 2021 een stijging was in het aantal stergevallen van piloten.

Feiten

De afbeelding komt van het magazine van de pilotenvergeniging Alpa, dat piloten van Amerikaanse en Canadese vliegtuigmaatschappijen vertegenwoordigt. Op basis van deze ene pagina is het misleidend om algemene uitspraken te doen, maar dat voorkomt niet dat de afbeelding wereldwijd veelvuldig wordt gedeeld op sociale media.

Daarom ook dat Alpa zich genoodzaakt zag om te reageren op de geruchten via Twitter. Zij ontkrachten dat er in 2021 meer piloten het leven zouden gelaten hebben. "Op basis van de geverifiërde informatie van de families waren er meer overlijdens van piloten in zowel 2019 en 2020 dan in 2021", zo klinkt het.

De vereniging baseert zich dus louter op de informatie die het van familieleden krijgt toegestuurd. "De informatie in één editie van het magazine geeft geen volledige weergave van het totaal aantal overlijdens per jaar", gaat het bericht dan ook verder. Er is verder geen enkele aanwijzing dat de piloten die op deze pagina staan overleden zijn door COVID-19 of een coronavaccin.

Het magazine van Alpa is enkel toegankelijk voor abonnees en niet elke editie is online in te kijken. Maar het is logisch dat in een bepaalde editie vooral overlijdens van datzelfde jaar vermeld staan, eerder dan overlijdens van de voorgaande jaren. Dat is bijvoorbeeld ook te zien in deze editie van december 2017 (p. 10).

(Stand van zaken: 17/12/2021)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Nine for News (gearchiveerd)

Statement Alpa op Twitter (gearchiveerd)

Magazine Alpa december 2017 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com