Man verkleed als kerstman aangehouden omdat hij weigerde zijn identiteit mee te delen

15.12.2021, 17:31 (CET)

Een video van een man verkleed als de Kerstman die gearresteerd wordt door de politie verspreidt zich over sociale media. Het zou zich afspelen in Duitsland en de Kerstman zou aangehouden zijn omdat hij geen mondmasker droeg op de kerstmarkt, aldus de mensen die de video delen op Facebook (o.a. hier en hier gearchiveerd).

Beoordeling

De man in de video nam deel aan een niet-aangegeven manifestatie tegen de coronamaatregelen. Hij werd aangehouden door de politie omdat hij weigerde zijn identiteit bekend te maken, niet omdat hij geen mondmasker droeg. Hij was niet ter plaatse om de rol van Kerstman op de kerstmarkt te spelen, maar om mee te lopen in de manifestatie.

Feiten

Er worden twee verschillende video's van dezelfde gebeurtenissen gedeeld: een kortere en een langere. Maar allebei tonen ze twee politieagenten die een kerstman aanspreken, een discussie volgt en uiteindelijk nemen ze de weerbarstige kerstman weg van de kerstmarkt, gefilmd door een omstaander. Op het einde is een stem te horen: "Ze nemen de Kerstman weg, schaam jullie!"

De beelden werden gemaakt in Stralsund, een stad in het noordoosten van Duitsland. De lokale kerstmarkt vereist inderdaad dat aanwezigen een mondmasker dragen. Maar in tegenstelling tot wat wordt gezegd online, is dat niet de reden waarom de man in kerstmankostuum werd gearresteerd. Dat bevestigde de politie van Stralsund in een persbericht.

Bij de kerstmarkt vond er op 13 december namelijk een manifestatie plaats die niet was aangegeven bij en goedgekeurd door de lokale autoriteiten. Rond 18 uur verzamelden ongeveer 65 personen zich om te protesteren tegen de coronamaatregelen.

Zo'n onwettige manifestatie is een strafrechtelijke inbreuk en is dus een misdrijf aan de kant van de organisator. Daarom moesten alle aanwezigen vastgesteld worden, om zo de organisator te vinden, liet de politie ook weten via Twitter.

Eén van die aanwezigen was de man in een kerstmankostuum en hij weigerde om zijn identiteit mee te delen. Daarop werd hij aangehouden en naar het politievoertuig gebracht. De man in kwestie is 47 en een inwoner van Stralsund. Hij was niet op de kerstmarkt in de rol van Kerstman, maar als manifestant die verkleed was als een Kerstman.

Nadat zijn identiteit was vastgesteld werd hij weer vrijgelaten.

(Stand van zaken: 15/12/2021)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Gearchiveerde video (en kortere versie)

Coronamaatregelen kerstmarkt Stralsund (gearchiveerd)

Persbericht politie Stralsund (gearchiveerd)

Tweet van de politie (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com