Parkeerterrein Vliegveld Twenthe wordt gehuurd door trailerfabrikant

16.12.2021, 14:02 (CET)

Een man die zijn honden uitlaat, filmt hoe veel witte aanhangwagens - koelwagens volgens de man - op een terrein staan geparkeerd. De Facebookgebruiker die de video deelt, claimt dat dit overal in Nederland gebeurt en dat dit een voorbereiding is om de "massa sterfte" (sic) op te vangen.

Beoordeling

De aanhangwagens hebben niets te maken met oversterfte. Het terrein wordt gehuurd door een trailerfabrikant die extra parkeerruimte nodig heeft. De Nederlandse staat is hier niet bij betrokken.

Feiten

De video werd op 10 december 2021 op Facebook geplaatst met de boodschap dat trailers "overal in het land opgesteld (worden)". In de rechterbovenhoek van het beeld is het watermerk "de Kapitein" te zien. Een twitteraccount met die naam plaatste de video al op 27 oktober 2021 op Twitter. Het plaatsen van deze aanhangwagens is dus niet recent. (Moment van schrijven: 15.12.2021)

De man die aan het woord is in de video vraagt zich af waarom zo'n groot aantal koelwagens wordt neergezet op "een legerbasis". Een andere twitteraccount vraagt zich dan ook af waarom deze aanhangwagens gekocht of gehuurd zijn door de Nederlandse staat. Het zou verband houden met het Nederlandse kabinet dat oversterfte verwacht. 

De plek waar de video is gemaakt (hier, een tiental meter verder, herkenbaar aan de gele vuilnisbakken en het groen torentje), is echter geen actieve legerbasis meer. Momenteel is dit terrein het parkeerterrein van Vliegveld Twenthe, een evenementenlocatie. Een deel van de aanhangwagens is op het moment van schrijven zichtbaar op Google Maps.

Recentere tweets laten beelden zien die van dezelfde aanhangwagens in Twente zouden zijn (hier en hier). Op basis van de grondlijnen en achtergrond is duidelijk dat de opname van deze video's respectievelijk hier en hier aanvangen. In vergelijking met de eerste video en de satellietopname van Google Maps zijn er al veel aanhangwagens bijgekomen.

Koelwagens voor oversterfte?

Uitvaartbedrijf DELA heeft recent koelwagens laten plaatsen bij meerdere uitvaartcentra in Nederland. Dit is voornamelijk een preventieve maatregel omdat door de combinatie van het griepseizoen en de coronapandemie het aantal overlijdens hoger kan liggen dan wat de koelruimtes van de uitvaartcentra aankunnen. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf dit doet. 

Maar dat is niet waarom deze wagens in Twente staan. Vliegveld Twenthe verhuurt het terrein aan de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull, aangezien er door de pandemie geen events kunnen doorgaan. Een woordvoerder van Vliegveld Twenthe bevestigt aan dpa dat Schmitz Cargobull het terrein huurt en de aanhangwagens er momenteel nog staan.

Volgens een woordvoerder van Scmitz Cargobull huurt het bedrijf het terrein als extra parking voor aanhangwagens die gemaakt worden in hun fabriek in Vreden, net over de grens met Nederland. Dit in afwachting van afwerking of levering aan klanten. De extra parkeerplaats is nodig, aldus de woordvoerder, vanwege een productieverhoging en problemen in de toeleveringsketen van onderdelen.

Op de tweede en derde twittervideo is zichtbaar dat sommige aanhangwagens zijn uitgerust met een koelmotor en andere niet. Volgens de woordvoerder van Schmitz Cargobull gaat het hier om aanhangwagens voor bevroren of droge goederen.

Er staan dus inderdaad bijzonder veel aanhangwagens op het terrein in Twente, maar dit heeft niets te maken met oversterfte. Ook is de Nederlandse staat hier op geen enkele manier bij betrokken. 

(Stand van zaken: 16.12.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Tweet de Kapitein (gearchiveerd)

Andere Tweet, zelfde video (gearchiveerd)

Google street view (gearchiveerd)

Over Vliegveld Twenthe (gearchiveerd)

Vliegveld Twenthe (gearchiveerd)

Vliegveld Twenthe op Google Maps (gearchiveerd)

Tweet video 2 (gearchiveerd)

Gearchiveerde video 2

Start video 2 (gearchiveerd)

Tweet video 3 (gearchiveerd)

Gearchiveerde video 3

Start video 3 (gearchiveerd)

Artikel De Telegraaf (gearchiveerd)

Artikel Tubantia (gearchiveerd)

Schmitz Cargobull (gearchiveerd)

Temperature-controlled transport (gearchiveerd)

Dry freight (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com