Ook voor 2021 was Omikron een bestaand woord

14.12.2021, 17:13 (CET)

Een facebookgebruiker deelt oude filmposters, van "Omicron" en "The Omicron Variant", volgens de tekst "een film en een serie uit 1963". De beschrijving bij de post zegt "Wake the F**k up", een verwijzing naar de theorie die rond deze films de ronde doet - onder andere op Twitter - dat de pandemie en alle coronavarianten al lang op voorhand gepland zijn. 

Beoordeling

Twee van de drie posters zijn niet van bestaande films of serie. "The Omicron Variant" is ook geen titel van een bestaande film of serie. 'Omikron' is een letter van het Griekse alfabet. Het is dus niet zo vreemd - en zeker geen bewijs dat de varianten gepland zijn - om referenties aan Omikron, ouder dan 2021, te vinden.

Feiten

De post op Facebook bevat vier afbeeldingen: Drie filmposters en een artikel. Deze posters komen volgens de Facebookgebruiker uit 1963. De film en serie hebben 'Omicron' in de naam, net zoals de coronavariant, die in november 2021 in Zuid-Afrika werd ontdekt.

De begeleidende tekst roept op om wakker te worden. Deze posters worden dan ook gedeeld om aan te tonen dat de coronapandemie en de varianten al lang gepland waren, en het aan de lezer is om dit nu in te zien. De implicatie is hier dat het geen toeval kan zijn dat een film uit 1963 dezelfde naam heeft als de meest recente coronavariant uit 2021. De posters in het bericht tonen dit echter niet aan. 

De eerste poster zou van de film The Omicron Variant zijn, met de onheilspellende zin "The day the earth was turned into a cemetery". Deze poster werd gemaakt door een Twittergebruiker. De basis voor de vervalste poster is een Spaanstalige poster van de film Phase IV, uit 1974.

Hoewel ze duidelijk aangaf dat het om getrukeerde beelden ging, zag de Twittergebruiker zich toch genoodzaakt tot een extra verklaring waarin ze expliciet aangeeft dat het om een mop gaat, en de film niet echt bestaat.

De tweede filmposter, ook met als titel "The Omicron Variant", is gebaseerd op een poster van de film The Cyborg 2087, uit 1966. Deze trucage is het werk van regisseur Christopher Miller.

De derde poster is wél authentiek en is afkomstig van de Italiaanse film Omicron, uit 1963. Het is een science-fictionfilm en komedie die gaat over een alien die de aarde infiltreert.

Het artikel waarvan een screenshot in de Facebookpost zit, komt van Deseret News. Het gaat over films die het woord Omicron in de naam hebben. Naast de film uit 1963 is er ook nog een film uit 1999, Project Omicron en een film uit 2013, The Visitor from Planet Omicron. Ook is er een computerspel uit 1999, Omikron, The Nomad Soul.

De enige verwijzingen naar "The Omicron Variant" die op de Internet Movie Database IMDb te vinden zijn, zijn titels van aflevering van podcast- of actualiteitsshows die na de ontdekking van de Omikronvariant gemaakt zijn. Er zijn geen series of films met die exacte naam te vinden op IMDb.

Dat er meerdere culturele verwijzingen naar Omikron van voor 2021 te vinden zijn, is niet zo raar. Omikron is een letter uit het Griekse alfabet. Het WHO gebruikt het Griekse alfabet namelijk om de verschillende varianten te benoemen.

Er zijn op IMDb 55 films of series met de title "Alpha" te vinden en 30 met de titel "Delta". Deze hoeven echter helemaal niets met respectievelijk de alfa- of deltavariant te maken.

Deze posters doen met verschillende claims de ronde en werden al in verschillende landen gefactcheckt (de VS, Nigeria, India en Nederland)

(Stand van zaken: 14.12.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Afbeeldingen gearchiveerd (hier, hier, hier en hier)

Tweet (gearchiveerd)

Omikronvariant (gearchiveerd)

Facebookpost Engels (gearchvieerd)

Fotoshoptweet (gearchiveerd)

Spaanstalige poster (gearchiveerd)

Phase IV bij IMDb (gearchiveerd)

Extra verklarende tweet (gearchiveerd)

Poster Cyborg 2087 (gearchiveerd)

Cyborg 2087 bij IMDb (gearchiveerd)

Artikel The AV club (gearchiveerd)

Tweet Christopher Miller (gearchiveerd)

Omicron bij IMDb (gearchiveerd)

Artikel Deseret News (gearchiveerd)

Project Omicron bij IMDb (gearchiveerd)

The Visitor from Planet Omicron bij IMDb (gearchiveerd)

Omikron, The nomad Soul (gearchiveerd)

"The Omicron Variant" bij IMDb (gearchiveerd)

Het Griekse alfabet (gearchiveerd)

WHO namen varianten (gearchiveerd)

Varianten van het coronavirus (gearchiveerd)

"Alpha" bij IMDb (gearchiveerd)

"Delta" bij IMDb (gearchiveerd)

Factcheck USA Today (gearchiveerd)

Factcheck The Cable (gearchiveerd)

Factcheck Fact Crescendo (gearchiveerd)

Factcheck AFP (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com