Japan zet hartziekten op lijst van vaccinbijwerkingen en blijft vaccineren

09.12.2021, 12:13 (CET)

Facebookgebruikers delen een screenshot van een Japanse nieuwsuitzending (hier en hier). Hieruit zou moeten blijken dat Japan myocarditis en pericarditis beschouwt als ernstige bijwerkingen van de vaccins van Pfizer en Moderna. Bijgevolg zouden beide vaccins nu verboden zijn in Japan. 

Beoordeling

Het klopt dat Japan myo- en pericarditis heeft opgenomen in de lijst met bijwerkingen van de vaccins van Pfizer en Moderna. Het is echter niet waar dat het land deze vaccins dan ook verboden heeft. Vaccinatie met Moderna en Pfizer gaat gewoon door in Japan. 

Feiten

De screenshot in de posts komt uit het nieuws van ANN (All-Nippon News Network), op Youtube geplaatst op 3 december 2021. De nieuwsuitzending gaat over een panel van experts dat zich buigt over de bijwerkingen van de vaccins.

Het Japanse ministerie van Gezondheid heeft ten gevolge hiervan inderdaad myo- en pericarditis opgenomen op de lijst van mogelijke bijwerkingen van de vaccins van Pfizer en Moderna (onder 'side effects'). Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nam deze beslissing ook al in juli.   

Het is echter niet zo dat dit tot gevolg heeft dat Japan de vaccins van Moderna en Pfizer nu heeft verboden. In de nieuwsuitzending en in artikelen over het thema wordt dat nergens vermeld. 

Op de website covid19.trackvaccines.org (laatste update: 8 december) en op de website van het ministerie van Gezondheid staan beide vaccins nog aangegeven als goedgekeurd in Japan .

In de Q&A-sectie van de website van het ministerie van Gezondheid staat een artikel waarin de link tussen vaccinatie en myo- en pericarditis wordt uitgelegd. Het artikel vermeldt dat, hoewel een mogelijke bijwerking, deze hartaandoeningen uiterst zelden en voornamelijk in lichte vorm voorkomen na vaccinatie.

Het artikel stelt dan ook dat de voordelen van vaccinatie nog steeds groter zijn dan de mogelijke risico's van bijwerkingen. 

Myocarditis en pericarditis

De hartaandoeningen myo- en pericarditis zijn ontsteking van de hartspier en het hartzakje respectievelijk. Van beide is geweten dat ze een mogelijke bijwerking zijn van de coronavaccins. 

De wetenschappelijke consensus op moment van schrijven is echter dat het een zeer zeldzame bijwerking is, en dat eventuele risico's van vaccinatie niet opwegen tegen de voordelen, wat ook de conclusie van de Japanse overheid is.

Bovendien is de kans op myocarditis groter na COVID-19 dan na vaccinatie. Over het verband tussen myocarditis en vaccinatie schreef dpa al eerder factchecks (hier en hier)

(Stand van zaken: 09.12.2021)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

ANN Nieuwsuitzending (gearchiveerd)

NHK Japan (gearchiveerd)

Details vaccin Pfizer (gearchiveerd)

Details vaccin Moderna (gearchiveerd)

Beslissing EMA (gearchiveerd)

Artikel Asahi-tv (gearchiveerd)

Ministerie van Gezondheid artikel (gearchiveerd)

Vaccine tracker (gearchiveerd)

Vaccins in Japan (gearchiveerd)

Myocarditis (gearchiveerd)

Pericarditis (gearchiveerd)

Cdc over myo- en pericarditis na vaccinatie (gearchiveerd)

Zwitserse vereniging van cardiologen (gearchiveerd)

Artikel National Geographic (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com