Vervoersmaatschappij plakte geen vreemde stickers in bushokjes

03.12.2021, 11:49 (CET)

Op sociale media wordt verontwaardigd gereageerd op foto’s en video’s die zijn genomen in één of meerdere bushokjes (hier en hier). Op het glas boven het bankje zit een sticker geplakt met ‘Zitplaats alleen voor gevaccineerden’ erop. Het logo van vervoerder R-NET staat op de sticker. "Vinden jullie dit normaal R-net? Ziekelijk dit…," schrijft een Facebookgebruiker in een klacht op de Facebookpagina van R-NET. Maar is de sticker ook echt van dit vervoersbedrijf?

Beoordeling:

Vervoerder EBS, die onder meer ritten van R-NET verzorgt, laat weten dat de stickers niet door het bedrijf zijn opgeplakt. Ook andere vervoersbedrijven laten weten niets met de stickers te maken te hebben. De stickers die zijn gevonden, zijn direct verwijderd. Door wie ze dan wel zijn opgeplakt, is niet bekend. De bankjes in de bushaltes zijn in ieder geval voor iedereen te gebruiken.

Feiten:

Het logo dat op de stickers staat is van R-NET, een samenwerkingsproject van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, de Metropoolregio Den Haag Rotterdam en de Vervoerregio Amsterdam. De zestig verschillende bus- en tramlijnen worden uitgevoerd door negen verschillende vervoerders.

Deze stickers lijken eind november vooral in de regio Voorne-Putten, specifiek in Hellevoetsluis, te zijn opgedoken. Hier rijden twee R-NET buslijnen tussen Hellevoetsluis, Brielle en Spijkenisse. Die worden uitgevoerd door EBS OV.

Een woordvoerder van EBS reageerde bij de regionale editie van het Algemeen Dagblad al op de stickers. "Vrijdag ontvingen we uit het veld foto’s met daarop de stickers en berichten waaruit duidelijk werd dat mensen deze hadden aangetroffen in onze bushokjes," aldus de woordvoerder. "Laat duidelijk zijn: die hebben wij daar niet aangebracht. Erg vervelend dat bepaalde mensen menen ons beleid te moeten bepalen." De stickers die het vervoersbedrijf is tegengekomen, hebben zij ook direct verwijderd.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft EBS gecontacteerd voor verdere toelichting, maar ontving tot op heden nog geen reactie.

Ook vervoerder RET laat op sociale media en via de klantenservice weten dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de stickers en deze zullen verwijderen als ze er één tegenkomen. Qbuzz laat eveneens weten de stickers te verwijderen als ze worden gesignaleerd.

Deze stickers zijn dus niet afkomstig van een vervoersbedrijf. Dat zou sowieso niet logisch zijn, omdat bushaltes en bushokjes vrijwel altijd eigendom zijn van de gemeente of provincie. Het is dus niet aan een vervoersbedrijf om te bepalen wie er wel of niet op dat bankje mag zitten. Ook een gemeente zal de sticker niet opplakken, omdat dit op geen enkele manier strookt met de op dit moment geldende coronamaatregelen.

(Stand van zaken: 03/12/2021)

Links:


Facebookbericht I (gearchiveerd)

Facebookbericht II (gearchiveerd)

Facebookbericht III (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over R-NET (gearchiveerd)

R-NET lijnen van EBS (gearchiveerd)

Artikel AD (gearchiveerd)

Reactie RET (gearchiveerd)

Reactie klantenservice RET (gearchiveerd)

Reactie QBuzz (gearchiveerd)

Over eigenaren bushokjes (gearchiveerd)

Geldende coronamaatregelen (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com