Roemeense winkelcentra plaatsten hekken tussen essentiële en niet-essentiële winkels

01.12.2021, 17:40 (CET)

Meerdere Facebookgebruikers delen dezelfde foto van een een gang in een supermarkt die door een hek in twee gedeeld wordt. Telkens wordt beweerd dat het om een supermarkt in Duitsland gaat die op die manier gevaccineerden en ongevaccineerden uit elkaar zou houden. (hier, hier en hier)

Beoordeling

Deze foto komt niet uit Duitsland, maar uit Roemenië. De foto laat niet zien hoe een supermarkt gevaccineerden en ongevaccineerden scheidt, maar essentiële en niet-essentiële winkels. Iedereen mag nog steeds binnen in essentiële winkels, zoals supermarkten.

Feiten

In tegenstelling tot wat de verschillende posts beweren, komt deze foto niet uit Duitsland. Ze is genomen in een winkelcentrum in Boekarest, Roemenië. 

De Banketbakker links op de foto is dezelfde als op deze instagramfoto, herkenbaar aan het logo, de lampen en de ballonnen. 'Cofetaria Stasia' is een banketbakkerij in een winkelcentrum van de keten Kaufland in Boekarest.

In Roemenië zijn eind oktober nieuwe, strengere maatregelen aangenomen om de coronacijfers naar beneden te krijgen. Zo is er voor de meeste niet-essentiële activiteiten een COVID-certificaat vereist. Voor essentiële winkels, zoals supermakten, is dat niet het geval. Essentiële winkels blijven dus voor iedereen toegankelijk, voor niet-essentiële winkels is het certificaat vereist dat vaccinatie of herstel van COVID-19 aantoont.

Dit vormt een rare situatie voor vele supermarkten in Roemenië die ingebed zijn in shoppingcentra, waar essentiële en niet-essentiële winkels naast elkaar liggen. Daarop heeft de keten Kaufland in verschillende vestingen in Roemenië hekken geplaatst. Zo wordt de zone waarvoor een certificaat nodig is, gescheiden van de zone waar iedereen binnen mag (foto). 

De regel werd eind oktober genomen door de Romeneense regering als oplossing voor de dramatische situatie in het land. Roemenië heeft de tweede laagste - voor Bulgarije - vaccinatiegraad van de Europese Unie. Momenteel heeft maar 39% van de Roemenen al twee vaccinaties gehad.

Deze claims werd eerder al op twitter ontkracht door docent journalistiek en factchecker Peter Burger.

(Stand van zaken: 01.12.2021)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Instagramfoto Cofetaria Stasia (gearchiveerd)

Winkelcentrum op Google maps (gearchiveerd)

Artikel Romania Journal (gearchiveerd)

Roemeens COVID-certificaat (gearchiveerd)

Situatie winkelcentra (gearchiveerd)

Artikel over Kaufland (gearchiveerd)

Artikel Timponline (gearchiveerd)

gearchiveerde foto

Artikel BBC (gearchiveerd)

Cijfers Roemenië (gearchiveerd)

Tweet Peter Burger (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com