Zwembad op Urk werkt nog altijd met QR-code

25.11.2021, 15:34 (CET)

Alle mensen die in de gemeente Urk wonen zouden volgens een gerucht op sociale media hun lidmaatschap bij het lokale zwembad hebben opgezegd. Het gevolg volgens de berichten: het zwembad schrapte de QR-code. Wat is waar van dit verhaal?

Beoordeling:

De berichten kloppen niet. Er is één zwembad op Urk en dat vraagt nog altijd volgens de huidige coronaregels om het coronatoegangsbewijs bij volwassenen die willen komen zwemmen. Ook is het volgens de zwembaddirecteur niet zo dat er helemaal niemand meer een abonnement heeft.

Feiten:

Sinds 6 november 2021 is een coronatoegangsbewijs – in de volksmond ook wel de QR-code genoemd – verplicht in zwembaden en sportscholen voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Ook op Urk moest het enige zwembad van het voormalige eiland, Zwembad ’t Bun, de regel dus doorvoeren. Dat zorgde voor zoveel negatieve reacties en commotie dat in overleg met de gemeente werd besloten om op maandag 8 november het zwembad voor alle volwassen zwemmers te sluiten.

"Het gemeentebestuur, dat ook van alles over zich heen heeft gekregen, heeft besloten om de toko maar te sluiten," zei zwembadmanager Bert Schreuder op 15 november in een artikel van De Stentor. "Er moet ook aan het welzijn en de veiligheid van het personeel gedacht worden. Het was niet de fijnste week voor de zeventien dames die hier werken."

Op 20 november werd het zwembad nog beklad met hakenkruizen en leuzen als 'NSB welkom' en 'voor ongevaccineerden verboden'. Sinds dinsdag 23 november is het zwembad toch weer iedere dinsdag een paar uur open. De QR-code blijft gewoon van kracht, is te zien op de website. "Wij buigen niet voor terreur en laten ons hierdoor niet uit het veld slaan," zei Schreuder tegen De Stentor.

Er komen nog altijd mensen naar het zwembad. Dat 'iedereen zijn abonnement heeft opgezegd' is dan ook niet waar. Schreuder reageerde al eerder op het gerucht: "Het aantal opzeggingen valt erg mee. Er zijn alleen wat groepen die hier soms zwemmen en waarvan een deel niet is ingeënt die nu tijdelijk hun abonnement heeft opgezegd."

Zwemles

Zwemlessen voor kinderen gingen de afgelopen weken wel gewoon door. Kinderen onder de 13 jaar hoeven ook geen coronatoegangsbewijs te hebben. Het zwembad trok hierin bovendien één lijn voor ouders met of zonder geldig coronatoegangsbewijs: "De regels houden we graag zo duidelijk en werkbaar mogelijk. Ze gelden dus voor alle kinderen en ouders," schrijft het zwembad op de website.

De ouders wordt gevraagd om hun kinderen thuis al hun zwemkleding aan te trekken, met makkelijke kleding er overheen. Het personeel van het zwembad haalt de kinderen op bij de hoofdingang en de instructrices kunnen de kinderen helpen met omkleden. Dit zijn volgens het zwembad dezelfde regels als in het voorjaar van 2021.

Dat het zwembadpersoneel dus meer werk heeft aan de zwemlessen, was ook een reden om het recreatiezwemmen verder stil te leggen. Maar nu dat toch weer met mondjesmaat kan op Urk geldt ook daar: een QR-code is verplicht.

(Stand van zaken: 25/11/2021)

Links:

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Coronatoegangsbewijs in zwembad (gearchiveerd)

Omroep Flevoland over sluiting zwembad (gearchiveerd)

Artikel De Stentor 15 november (gearchiveerd)

Zwembad beklad (gearchiveerd)

Coronaregels Zwembad 't Bun (gearchiveerd)

Artikel De Stentor 23 november (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com