Deze wedstijd kan enkel een duur mobiel abonnement opleveren

24.11.2021, 17:49 (CET)

De Facebookpagina "Lidl Nederland." zou vijfhonderd euro geven aan de eerste driehonderd mensen die kunnen raden welk getal zichtbaar is in een foto. Het enige wat nog nodig is, is de pagina delen en een registratie invullen, aldus de Facebookpost.

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd van Lidl en er kan geen geld gewonnen worden. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

De supermarktketen Lidl organiseert regelmatig wedstrijden op sociale media, waarbij klanten verschillende prijzen kunnen winnen. Deze wedstrijd is echter geen officiële wedstrijd van Lidl.

De Facebookpagina waar het bericht op staat is pas op 22 november 2021 aangemaakt. Het Lidl-logo staat in de profielfoto en is overgenomen op de wedstrijdafbeelding.

Bij het tabblad "Over" zijn geen contactgegevens te vinden van de eigenaar van de pagina. De pagina heeft maar zeven volgers. Er is geen verdere verwijzing naar Lidl. Het bericht van de wedstrijd is het enige op de pagina.

De officiële Facebookpagina van Lidl Nederland is bereikbaar via de website van Lidl (onderaan de pagina) en heet Lidl Nederland. Het is een geverifiëerde pagina, herkenbaar aan het vinkje in de blauwe cirkel naast de naam. Er wordt op deze pagina ook duidelijk vermeld wie de beheerder van de pagina is. Deze pagina heeft ook meer dan zevenhonderduizend likes.

De wedstrijd

Wie doorklikt op de link om zich te registreren, komt op een website terecht die vol staat met foto's van "Lidl 100% rookvrij" en andere campagnes van Lidl. 

De URL van de website begint met Sites.google.com/... Officiële websites van Lidl beginnen met lidl.nl/....

Bovenaan de website is een grote gele knop zichtbaar met "registreer hier" er op. De link leidt naar een website van 'Games Unlimited', een handelsnaam van Universal Mobile Enterprises Limited. Op deze website kan een mobiel telefoonnummer ingevuld worden, waarmee een abonnementsdienst wordt geactiveerd. De links "Algemene voorwaarden", "Specifieke Termen en Voorwaarden", "Privacy beleid", "Copyright beleid" en "contact" leiden allen nergens heen.

Over Lidl of geldprijzen wordt op deze website niet meer gesproken. Kortom: het gaat hier om phishing of internetfraude waarbij geprobeerd wordt om persoonlijke gegevens te ontfutselen.

(Stand van zaken: 24.11.2021)

Links

Facebookwedstrijd (gearchiveerd)

Facebookpagina (gearchiveerd)

Lild.nl (gearchiveerd)

Officiële Facebookpagina Lidl Nederland (gearchiveerd)

Lidl 100% rookvrij (gearchiveerd)

Website 1 (gearchiveerd)

Lidl Phishing (gearchiveerd)

Website 2 (gearchiveerd)

over Phishing (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com