Canadees coronapaspoort verzamelt enkel coronavaccinatiegegevens

1.12.2021, 09:06 (CET)

De Canadese gezondheidsautoriteit, Public Health Agency of Canada (PHAC), zou via hun coronapaspoort en het Canadian Immunization Registry veel persoonlijke gegevens verzamelen. Althans, dat is wat Nederlandse Facebookgebruikers beweren (hier, hier en hier gearchiveerd). Ze gebruiken hiervoor een document dat zegt "internal use only" en waar ook het logo van PHAC staat. Daarop zou te zien zijn hoe het agentschap niet enkel medische gegevens, maar ook financiële, juridische en criminele gegevens verzamelt. Maar wat klopt daarvan?

Beoordeling

Het document is niet afkomstig van de Public Health Agency of Canada. Het Canadees vaccinpaspoort dient voornamelijk om te reizen, zowel binnen als buiten Canada. Het bevat enkel de informatie die betrekking heeft op de vaccinatie tegen COVID-19.

Feiten

Het document is niet echt afkomstig van het Public Health Agency of Canada (PHAC). Dat bevestigde een woordvoerder aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). "Dit document werd niet gemaakt door het Public Health Agency of Canada en is nep", aldus de woordvoerder.

Het blijft voorlopig onduidelijk waar het nepdocument dan wél vandaan komt. De eerste verschijning lijkt in een Telegramkanaal te zijn op 22 november 2021. Daar is de enige bronvermelding een "klokkenluider".

Maar wat doet het Canadese vaccinpaspoort dan wel? Dat dient enkel om te reizen, zowel binnen als buiten Canada. In bepaalde provincies kan het ook gebruikt worden om toegang te krijgen tot niet-essentiële diensten, maar dat is geen landelijke regel.

Het bevat enkel de volledige naam, geboortedatum en de gegevens over de vaccinatie tegen COVID-19 van de persoon in kwestie. Er staan geen andere (medische) gegevens op. Het Canadese Commissariaat voor Privacy wees in mei nog op de privacyvereisten voor een vaccinatiepaspoort. Enkel de strikt noodzakelijke gegevens mogen verzameld worden en die moeten goed beveiligd zijn.

Tenslotte staat op het nepdocument ook "Canadian Immunzation Registry and Coverage Network (CIRC)". Die instantie bestaat echt, maar heeft als enige doel om in het federale Canada de vaccinatiegegevens van personen te verzamelen in één gecentraliseerde plaats.

Geen enkel verband tussen Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden en coronatoegangsbewijzen

Sommige van de Facebookgebruikers leggen ook een verband met het Nederlandse voorstel voor de Wet Gegevensverwerking Samenwerkingsverbanden. Zoals dpa eerder al schreef, heeft dat wetsvoorstel geen enkele link met de coronatoegangsbewijzen, ook wel de QR-code genoemd. Die wet zit bovendien nog steeds in de voorbereidende fase voor een plenaire behandeling in de Eerste Kamer. Het is dus nog steeds een wetsvoorstel en nog geen geldende wet.

(Stand van zaken: 1/12/2021)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Over het Canadese vaccinpaspoort (gearchiveerd) en het gebruik ervan (gearchiveerd)

Over CIRC (gearchiveerd)

Canadese Privacycommissariaat over coronapaspoorten (gearchiveerd)

Mogelijke bron op Telegram (gearchiveerd)

dpa-factcheck

Eerste Kamer Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgien@dpa.com