Oostenrijkse politicus plakte sticker van griepprik in haar vaccinatiepaspoort

22.11.2021, 12:03 (CET)

Er is online ophef over een video van een politicus die tijdens een debat een sticker in een geel boekje plakt. Volgens een Facebookpagina met de naam 'Onafhankelijke Pers Nederland' zou het hier gaan om een Oostenrijkse politicus die "oa verantwoordelijk is voor het opsluiten vd ongeprikten" (sic). Zij zou volgens de pagina bezig zijn een vals coronapaspoort in elkaar te draaien. (Video hier gearchiveerd)

Beoordeling:

Dit is onjuist. De Oostenrijkse politica in kwestie is Eva-Maria Himmelbauer. Volgens een eigen verklaring plakte zij het batchnummer van een griepprik in haar vaccinatiepaspoort. Ze had dit boekje bij de afspraak niet bij zich. Daarom kreeg ze de sticker mee om het zelf te doen. Aan de andere zijde van het boekje zijn haar coronavaccinaties te zien. Er is dus sowieso geen reden tot "vervalsing". Himmelbauer werd al maanden geleden gevaccineerd.

Feiten:

Volgens het Nederlandse Facebookbericht is Eva-Maria Himmelbauer "verantwoordelijk voor het opsluiten van de ongeprikten". Hoewel Himmelbauer inderdaad voor de Österreichischen Volkspartei (ÖVP) in het Oostenrijkse parlement zit, heeft zij geen specifieke rol op het gebied van coronamaatregelen of volksgezondheid. Als parlementariër telt haar stem natuurlijk wel mee in de beslissingen, bijvoorbeeld met betrekking tot een lockdown voor ongevaccineerden, zoals in Oostenrijk in november werd aangenomen.

In de video is te zien dat Himmelbauer in de weer is met een geel boekje dat erg lijkt op het gele vaccinatieboekje dat ook in Nederland wordt gebruikt. Een camera legde het vast tijdens een zitting van het parlement van 17 november.

Himmelbauer bracht zelf diezelfde dag een verklaring naar buiten, nadat de wilde verhalen over het beeldfragment de ronde begonnen te doen. Zij legt uit dat zij haar griepvaccinatie in het parlement had gehaald, maar haar vaccinatieboekje niet bij zich had. "De verantwoordelijke arts heeft de vaccinatie in mijn elektronische vaccinatiepas ingevoerd. Daarnaast gaf ze mij, omdat ik mijn gele vaccinatiepas niet bij mij had, het lege vaccinatieflacon met de sticker met het bijbehorende batchnummer om op te plakken, wat ik dan ook heb gedaan."

De persdienst van het Oostenrijkse parlement bevestigt op verzoek van de Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat er op 17 november inderdaad griepvaccinaties werden gezet in het parlement. De parlementsleden hadden hiervoor een uitnodiging ontvangen. "Afgevaardigde Eva-Maria Himmelbauer heeft vandaag (17 november) van dit aanbod gebruikgemaakt," bevestigt de persdienst aan dpa. Ook andere parlementsleden kregen op die datum hun griepprik in het parlement.

Himmelbauer is gevaccineerd

Het fragment is in betere beeldkwaliteit ook op YouTube te vinden. Hierin is ook duidelijker de andere pagina in het boekje te zien, een deel dat in de video die in Nederland wordt gedeeld is weggelaten.

In deze video is op 0.02 een close-up van de rechterpagina in het boekje te zien, waar de coronavaccinaties van Himmelbauer te onderscheiden zijn. Bovenaan de pagina staat "Indikationsimpfungen/Reiseimpfungen". Dat is de categorie waar ook de coronavaccins onder worden geregistreerd.

Door het driehoekje in de hoek van de twee witte stickers is te onderscheiden dat het hier vrijwel zeker gaat om twee AstraZeneca-vaccinaties. De coronavaccins van Pfizer, Moderna en Janssen hebben niet hetzelfde driehoekje in de hoek van de sticker.

Tussen de pagina’s van het boekje is ook een paars kaartje te zien waar AstraZeneca op staat. Hieraan is af te leiden dat zij haar coronavaccinatie al een tijd geleden ontving. Deze paarse vaccinatiekaartjes zijn namelijk niet meer up-to-date. Het vaccin van AstraZeneca kreeg later de naam Vaxzevria. De uitgedeelde kaartjes zijn tegenwoordig blauw van kleur.

Dpa schreef in Oostenrijk al een factcheck over de veelgedeelde video uit het parlement. Himmelbauer bevestigde telefonisch aan de Oostenrijkse factcheckers van dpa dat zij in mei en juli van dit jaar de coronavaccinaties kreeg. Zei zij ook te vermoeden dat ze nog een van de overgebleven paarse kaarten kreeg toen zij in mei voor het eerst werd gevaccineerd.

(Stand van zaken: 19/11/2021)

Links:


Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over Eva-Maria Himmelbauer (gearchiveerd)

Over lockdown voor ongevaccineerden (gearchiveerd)

Over het gele boekje (gearchiveerd)

Verklaring Himmelbauer (gearchiveerd)

Griepprik ander parlementslid (gearchiveerd)

Volledige fragment in betere kwaliteit (gearchiveerd)

Artikel met foto van vaccinatiepas (gearchiveerd)

Artikel met foto van vaccinatiepas (gearchiveerd)

Voorbeeld sticker AstraZeneca en Pfizer (gearchiveerd)

Voorbeeld sticker Moderna (gearchiveerd)

Voorbeeld sticker Janssen (gearchiveerd)

Paars vaccinatiekaartje (gearchiveerd)

Over Vaxzevria (gearchiveerd)

Nieuwe vaccinatiekaartjes (gearchiveerd)

dpa-factcheck Oostenrijk

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com