Mannen gooiden stenen in Indiase stad, niet in het Groningse Ter Apel

18.11.2021, 16:15 (CET)

Meerdere Facebookpagina’s verwijzen naar een artikel over onrust bij het asielzoekerscentrum in het Groningse dorp Ter Apel van de website Wistjijdatal.nl. De foto boven de kop van het artikel laat een groep mannen zien die met bandana’s voor hun gezicht stenen lijken te gooien. "AZC Ter Apel: Bewoners gaan door het lint en gooien stenen naar dienders. Bekijk beelden," staat in de Facebookberichten (hier, hier, hier en hier).

Beoordeling:

Het beeld en het incident in het AZC in Ter Apel zijn allebei echt, maar hebben niets met elkaar te maken. De gebruikte foto werd gemaakt bij een protest in de Indiase stad Srinagar in 2016. Deze plaatsen bij het bericht over een vechtpartij bij het Groningse asielzoekerscentrum is misleidend.

Feiten:

Het artikel werd geplaatst op de website wistjijdatal.nl. Op welke datum het online verscheen is niet helemaal duidelijk. Er staat geen publicatiedatum bij.

Vreemd is bovendien dat de foto die te zien is wanneer het artikel op Facebook wordt gedeeld, niet in het artikel zelf staat. Het zou kunnen dat de foto hier ooit wel heeft gestaan, maar later is gewijzigd. Omdat er geen eerdere versie van het artikel is gearchiveerd, is dit niet na te gaan. Bij het artikel stonden op 18 november 2021 enkel politiegerelateerde stockfoto’s.

De Facebookberichten roepen wel nadrukkelijk op om de beelden te bekijken. Behalve de stockfoto’s van politielogo’s is de foto van de jonge mannen het enige andere beeld om naar te kijken.

Deze foto heeft niets te maken met een vechtpartij in Ter Apel. Wie het beeld opzoekt via Google ziet dat het uit India afkomstig is. De Indiaanse krant The Tribune schreef op 15 juli 2016 over een groep jongeren die stenen gooiden naar beveiligingstroepen in de stad Srinagar. Deze foto is volgens het bijschrift van dit incident en werd gemaakt door het Indiase persbureau PTI.

Er ontstond onrust in de stad nadat een 22-jarige militant de week ervoor was omgekomen in een schietpartij. Het huis van de overleden militant werd in brand gestoken.

Onrust bij AZC in Ter Apel

Het incident in Ter Apel heeft wel plaatsgevonden. Wistjijdatal.nl schrijft zijn informatie te baseren op De Telegraaf. Deze krant schreef op 8 oktober 2021 inderdaad over een vechtpartij bij het AZC, waarbij politieagenten werden bekogeld met stenen.

(Stand van zaken: 18/11/2021)

Links:


Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Facebookpost 4 (gearchiveerd)

Artikel Wistjijdatal.nl (gearchiveerd)

Artikel The Tribune (gearchiveerd)

Artikel De Telegraaf (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com