Quote foutief toegeschreven aan Henry Kissinger

15.11.2021, 16:56 (CET)

"Zodra de kudde verplichte gedwongen vaccinatie accepteert, is het game over", dat zou voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger gezegd hebben. "Ze zullen alles accepteren - gedwongen bloed of orgaan donatie - voor het grotere goed (sic)", gaat het verder. "We kunnen kinderen genetisch veranderen en ze steriliseren voor het 'grotere goed'. Controleer de gedachten van schapen en je controleert de kudde. Vaccinproducenten staan op het punt miljarden te verdienen, en velen van u in deze kamer zijn investeerders. We dunnen de kudde uit en de kudde betaalt ons voor het leveren van uitroeiingsdiensten". Die quote wordt gedeeld als foto op Facbook (gearchiveerd).

Beoordeling

De uitspraak is niet echt van Henry Kissinger: er is geen enkel bewijs voor. Toch wordt het al jaren foutief aan hem toegeschreven.

Feiten

Hoewel er hier geen bron wordt gegeven voor de quote kan die in andere versies van dezelfde quote wel worden gevonden. Kissinger, die minister van Buitenlandse Zaken onder presidenten Nixon en Ford was, zou de woorden hebben gezegd op een vergadering van de Raad van Eugenitica van de Wereldgezondheidsorganisatie op 25 februari 2009.

Maar dat slaat nergens op: zo'n raad bestaat helemaal niet. Die kon dus ook niet bijeenkomen en Kissinger kon hem dus ook niet toespreken. Dat bevestigde een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie reeds in 2019 aan het Duits persbureau dpa (Deutsche Presse-Agentur) en ook PolitiFact.

Op de website van Kissinger is evenmin enig spoor te vinden dat hij deze woorden ooit eender waar zou hebben uitgesproken. Er is simpelweg geen enkel bewijs voor, zoals onder andere Snopes schrijft. Toch blijft de nepquote circuleren.

(Stand van zaken: 15/11/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Andere versies quote (gearchiveerd)

Over Henry Kissinger (gearchiveerd)

Speeches Henry Kissinger (gearchiveerd)

Factcheck Politifact (gearchiveerd)

Factcheck Snopes (gearchiveerd)

dpa-factcheck in het Frans en Duits

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com