Hekjes bij ingang Lidl Deventer zijn om diefstal tegen te gaan

18.11.2021, 13:43 (CET)

"Discriminatie bij supermarkt Lidl", schrijft een Facebookgebruiker bij een foto waar een zwart hekkensyteem te zien is aan de ingang van een supermarkt in Deventer. Het logo van Lidl is zichtbaar op de achtergrond. "Bij de Firma Lidl in Deventer, kun je binnen afzienbare tijd, géén boodschappen meer halen, zonder QR code (sic)", schrijft hij ook nog.

Beoordeling

Een woordvoerder van Lidl bevestigde dat de foto werd genomen in het filiaal in Deventer. Maar het doel van de hekken is om diefstal tegen te gaan. Het bericht is dan ook fout: ze dienen niet om mensen buiten te houden, maar juist binnen.

Feiten

Margot van Hout is woordvoeder bij Lidl Nederland en bevestigde dat de poortjes er inderdaad staan. Ze werden geplaats op 20 oktober in de vestiging aan het Karel de Groteplein. Maar hun doel is niet om mensen buiten te houden. Integendeel: ze zijn er om diefstal te voorkomen en dus om mensen binnen te houden.

"Voorheen kon je via de ingang namelijk ook naar buiten, waar wel eens misbruik van werd gemaakt", zo zegt van Hout tegen de Deutsche Presse-Agentur (dpa). "Deze poortjes kunnen nog maar naar één kant open waarmee we garanderen dat iedereen langs de kassa moet voordat zij naar buiten kunnen."

Op de laatste persconferentie omtrent de coronasituatie in Nederland, op 12 november, werd door demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge ook nog eens herhaald dat een coronatoegangsbewijs enkel zal gelden voor niet-essentiële winkels en dienstverlening. Bij de supermarkt kan je dus gewoon naar binnen, ook in Lidl Deventer.

(Stand van zaken: 18/11/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Persconferentie 12/11/2021 minister-president Rutte en minister De Jonge (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com