Geen enkel bewijs dat Astroworld Festival een ‘satanistisch offerritueel’ was

11.11.2021, 14:43 (CET)

In de dagen nadat er bij het festival Astroworld, in de Amerikaanse stad Houston, acht personen om het leven kwamen en velen gewond raakten, krijgen de gebeurtenissen op sociale media een andere wending. Zeker op TikTok verschijnen video’s die soms wel honderdduizenden keren worden bekeken. Hierin wordt beweerd dat de overledenen het slachtoffer waren van een satanistisch offerritueel. Ook op Facebook gaan diverse berichten rond over dat het festival in werkelijkheid satanistische bedoelingen had en dat de slachtoffers een ‘ritueel offer’ waren (hier, hier en hier).

Beoordeling:

Er is geen enkel bewijs dat Astroworld Festival een ‘satanistisch ritueel’ was. Het ongeval lijkt het gevolg te zijn van een grote groep mensen die te dicht op elkaar gepakt stonden, waardoor verdrukking ontstond. Naar wat er exact is gebeurd, wordt nog onderzoek gedaan. Overigens is het ‘ritueel offeren van personen’ naar eigen zeggen geen onderdeel van de satanistische gemeenschap Church of Satan.

Feiten:

Tijdens het Astroworld Festival, georganiseerd door rapper Travis Scott, kwamen vrijdag 5 november zeker acht mensen om het leven en raakten meer dan driehonderd mensen gewond. De menigte van zo’n 50.000 mensen bewoog zich steeds meer richting het podium, waardoor mensen dicht op elkaar gepakt stonden. "Dit veroorzaakte paniek", aldus de brandweerchef van Houston, Samuel Peña in een persconferentie.

Online begonnen complottheorieën over dat het festival in werkelijkheid een satanistisch ritueel was al snel te verspreiden. Zeker op het videoplatform TikTok nam dit grote vormen aan. Voor deze theorieën is echter geen enkel bewijs.

Het festival is overigens niet nieuw, maar kende ook al edities in 2018 en 2019. Het is dus niet dit jaar pas opgezet met dit vermeende ‘satanistische ritueel’ als doel.

‘Satanistische symbolen’

Op Facebook linken mensen het evenement met de Church of Satan, een satanistisch genootschap dat in de jaren 60 in de Verenigde Staten werd opgericht. Het festival zou 666 maanden en 6 dagen na de oprichting van deze kerk hebben plaatsgevonden. Daar bovenop zou de organisator van het festival, Travis Scott, 66 maanden en 6 dagen later geboren zijn dan Drake, een andere rapper die een verrassingsoptreden gaf.

De eerste verzameling getallen is juist. De Church of Satan werd opgericht op 30 april 1966.  Het festival was 666 maanden en 6 dagen later (7 dagen als je de dag van het concert zelf ook meerekent). De tweede verzameling van zessen is onjuist. Travis Scott (30 april 1991) en Drake (24 oktober 1986) schelen 54 maanden en 7 dagen, inclusief Scotts verjaardag.

Het getal 666 wordt door sommige mensen gezien als het getal van Satan, of de duivel. Het verband dat wordt gelegd tussen dit getal en de Church of Satan is echter onzinnig, zegt de satanistische organisatie zelf. "Voor ons satanisten zijn nummers gewoon nummers," schrijft de Church of Satan op zijn website. "Dus 666 is geen onderdeel van satanisme op zich, maar omdat het publiekelijk bekend staat als het christelijke symbool voor de ‘antichrist’, gebruiken we het graag in adressen en telefoonnummers om reacties uit te lokken."

Geen ritueel offer

In de berichten op Facebook wordt ook gespeculeerd dat het Astroworld Festival een ‘initiatie-ritueel’ was. Volgens reacties onder diverse berichten was het niets anders dan een ‘ritueel offer’.

Ook hier blijken mensen zich niet te hebben ingelezen in de organisatie waarvoor zij zeggen dat die offers worden gebracht. De Church of Satan distantieerde zich meermaals en nadrukkelijk van het maken van menselijke of dierlijke offers. Dat deden zij bijvoorbeeld in deze twitterreactie van mei 2021. Op hun website schrijft de organisatie: "Satanisme, zijnde een atheïstische religie, verafschuwt offers. Wij geloven niet in het opofferen van levens voor mythologische figuren."

Onderzoek naar oorzaak

Er is geen enkel bewijs dat de tragische dood van zeker acht jonge mensen bij Astroworld Festival het gevolg waren van een satanistisch ritueel, noch dat het concert met deze intentie werd opgezet. De doden en gewonden waren het resultaat van een opgejaagde, gepanikeerde menigte, waardoor mensen in de verdrukking kwamen. Naar de exacte aanleiding hiervoor wordt nog officieel onderzoek gedaan. Er worden wel vragen gesteld over de manier waarop het evenement was gepland, een gebrek aan vertrouwen tussen de concertgangers en beveiliging en een opgejutte menigte.

(Stand van zaken: 11/11/2021)

Links:


Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Over verdrukkingen bij Astroworld (gearchiveerd)

Over overlijdens en gewonden (gearchiveerd)

Over theorieën op TikTok (gearchiveerd)

Over eerdere edities (gearchiveerd)

Over Church of Satan (gearchiveerd)

Tijd tussen oprichting en festival (gearchiveerd)

Tijd tussen geboorte Travis Scott en Drake (gearchiveerd)

Verjaardag Travis Scott (gearchiveerd)

Verjaardag Drake (gearchiveerd)

Over 666 (gearchiveerd)

Church of Satan over 666 (gearchiveerd)

Church of Satan over offers op Twitter (gearchiveerd)

Church of Satan over offers op website (gearchiveerd)

Over onderzoek naar het festival (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com