Quarantainecentra Queensland vooral voor reizigers bedoeld

08.11.2021, 12:13 (CET)

Op Facebook gaat een artikel rond waarin wordt beweerd dat de premier van Australië aangekondigd heeft ongevaccineerde burgers een laatste kans te geven zich te laten inenten. Doen zij dat niet, worden ze naar een isolatiekamp gestuurd. Screenshots van het artikel worden veelvuldig gedeeld (voorbeelden: hier en hier) en gebruikers zijn bang dat dit in Nederland ook gaat gebeuren.

Beoordeling

Het bericht klopt niet. Het gaat om uitspraken van de premier van Queensland, een deelstaat, die door creatief knip- en plakwerk een misleidend beeld geven. De quarantainecentra zijn bedoeld voor onder meer reizigers en internationale studenten. Ongevaccineerden zouden hooguit veertien dagen in een dergelijke faciliteit verblijven vanwege inreisbeperkingen in de deelstaat.

Feiten

Het artikel is afkomstig van de website LNN Media, die wel vaker foute berichtgeving rond COVID-19 verspreidt en zichzelf uitgeeft als brenger van "open, eerlijke en onpartijdige informatie en verslaggeving". De eerste al dan niet eerlijke misvatting in deze publicatie is dat de premier die wordt genoemd, Annastacia Palaszczuk, niet de premier van Australië is. Ze is sinds 2015 premier van Queensland, een Australische deelstaat, en heeft dus geen zeggenschap over het gehele land.

Volgens dit zeer summiere artikel heeft Palaszczuk in de hoedanigheid van premier van heel Australië quarantainekampen in voorbereiding voor mensen die weigeren zich te laten vaccineren. Een aantal van die kampen zou al in 2022 klaar zijn voor gebruik. Het artikel specificeert verder niet of mensen hier permanent naartoe worden gestuurd, of slechts voor enkele weken wanneer zij besmet blijken met het coronavirus.

Begeleidend bij het artikel is een video geplaatst. Hierin spreekt de premier van Queensland inderdaad uit dat het de laatste kans is om je te laten vaccineren, én, even later in de video, dat quarantainekampen voor ongevaccineerden bedoeld zijn. Dat doet ze wel in een andere setting: het ene is een persconferentie, het andere een televisieinterview. In tegenstelling tot wat LNN Media beweert, namelijk dat beide uitspraken uit hetzelfde interview zouden komen.

Volgens het Australisch persbureau AAP is er bovendien sprake van creatief knip- en plakwerk. Men deelt een link van het televisieinterview van oktober 2021 waarin Palaszczuk over de quarantainekampen vertelt. Dat gebeurt na ongeveer negenenhalf minuten in het interview, als de presentator vraagt of deze faciliteiten nog wel nodig zijn. De premier van Queensland geeft aan van wel, voor bijvoorbeeld mensen die terugkomen uit het buitenland, internationale studenten of mensen die vanuit een risicogebied binnen Australië naar de staat Queensland komen.

Ze noemt daarbij ook ongevaccineerden apart, omdat daar andere regels voor gelden. Persbureau AAP schrijft in haar artikel dat de regionaal premier dat al een dag eerder, in een persconferentie, duidelijker toelichtte. Lokale krant Brisbane Times heeft een helder artikel geschreven over dat persmoment. Daarin wordt uitgelegd dat Queensland bij een bepaalde vaccinatiegraad bepaalde maatregelen loslaat. Voor ongevaccineerden is dat anders: zij moeten ook bij een hoge vaccinatiegraad nog veertien dagen in quarantaine als ze Queensland in willen.

En daar, zo legt Queensland-premier Annastacia Palaszczuk dus op televisie uit, zouden dan die quarantainecentra voor kunnen dienen. De waarschuwing dat het voor ongevaccineerden de laatste kans is zich te laten inenten, staat daar los van. Dat stelde Palaszczuk op dezelfde persconferentie en wordt eveneens behandeld in het artikel van de Brisbane Times. Die uitspraak was in het licht van de versoepelingen die eraan komen. Ongevaccineerden lopen dan veel meer kans om besmet te raken en in het ziekenhuis te belanden.

Al met al kun je dan met creatief knip-en plakwerk tot een hoop overhaaste conclusies en een misleidend beeld komen. Er is in Australië geen sprake van een laatste kans voor ongevaccineerden, en er zijn al zeker geen aanwijzingen dat dat hier in Nederland wel zo zou zijn.

(Stand van zaken: 08/11/2021)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Artikel LNN Media (gearchiveerd)

Annastacia Palaszczuk (gearchiveerd)

Factcheck AAP (gearchiveerd)

Televisieinterview Palaszczuk 19/10/2021(gearchiveerd)

Persconferentie Palaszczuk 18/10/2021 (gearchiveerd)

Artikel Brisbane Times (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com