Geen onderscheid in coronamaatregelen hogescholen en universiteiten

01.11.2021, 20:49 (CET)

De Facebookpagina 'Nederland in Verzet' schrijft in een bericht (hier gearchiveerd) dat hogescholen geen QR-code – coronatoegangsbewijs – vereisen om binnen te komen, en universiteiten wél. "Snap jij het nog?" vraagt het account zich af.

Beoordeling

Wellicht dat het beleid inderdaad onbegrijpelijk te noemen zou zijn op het moment dat de ene onderwijsinstelling wel een coronatoegangsbewijs verlangt en de ander niet, maar: het is niet waar. Op zowel universiteiten als hogescholen hoeft (vooralsnog) niemand een QR-code te laten scannen om binnen te komen.

Feiten

Het is niet helemaal duidelijk waar het bericht op gebaseerd is. De coronaregels voor hogescholen en universiteiten staan overzichtelijk op een rijtje op de website van de Rijksoverheid. Het valt meteen op dat er geen onderscheid tussen de twee soorten onderwijsinstellingen wordt gemaakt: ze kennen allebei dezelfde regels rondom COVID-19. Het kan dus niet zo zijn dat de één momenteel wel, en de ander momenteel niet gebruik maakt van het coronatoegangsbewijs.

Uit deze pagina blijkt dat er op dit moment nauwelijks coronamaatregelen van kracht zijn op hogescholen en universiteiten. Een coronatoegangsbewijs is niet vereist voor studenten en medewerkers. Het bericht op Facebook klopt dus niet.

Wel is het zo dat op dinsdag 2 november een nieuwe persconferentie inzake COVID-19 wordt gehouden door het demissionair kabinet. Regelmatig lekken de nieuwe maatregelen al voorafgaand aan het persmoment uit, maar dat is nu vooralsnog niet het geval, blijkt uit berichtgeving van onder meer NOS en De Telegraaf. Eén van de opties die volgens verschillende media op tafel liggen is inderdaad het uitbreiden van de coronapas naar het hoger onderwijs. Er wordt daarin echter nergens onderscheid gemaakt tussen hogescholen en universiteiten.

Het bericht lijkt dus volledig uit de lucht gegrepen. Momenteel geldt het coronatoegangsbewijs noch op hogescholen, noch op universiteiten, en er zijn geen aanwijzingen dat het in de toekomst op de één wel gaat gelden en de ander niet.

(Stand van zaken: 01/11/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Rijksoverheid over coronaregels hogescholen en universiteiten (gearchiveerd)

RTL Nieuws over persconferentie coronamaatregelen (gearchiveerd)

NOS over nieuwe coronamaatregelen (gearchiveerd)

De Telegraaf over nieuwe coronamaatregelen (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com