Gemeente Emmen: Asielopvang in hotel tot 8 januari, daarna zorgcomplex zoals gepland

01.11.2021, 21:03 (CET)

Ouderen die zorg nodig hebben, zouden in Emmen "plaats moeten maken" voor de opvang van asielzoekers. Volgens een Twitterbericht werd een oud hotel sinds afgelopen januari verbouwd tot zorgcomplex, maar is het nu per direct geschikt gemaakt voor de opvang van 150 asielzoekers. Ook op Facebook wordt het bericht meermaals gedeeld (hier en hier).

Beoordeling

Er staan onjuistheden in dit bericht. Het Fletcherhotel in Emmen wordt in januari 2022 omgebouwd tot een zorgcomplex. De planning hiervoor wordt ook niet in de war gebracht door de tijdelijke opvang van 150 asielzoekers, aldus de burgemeester. Het klopt dus niet dat ouderen hier "plaats moeten maken" voor asielzoekers.

Feiten

In de tweet over het gebruik van het voormalige hotel staan twee afbeeldingen met artikelen van het Dagblad van het Noorden (hier en hier). De artikelen staan achter een betaalmuur.

Het stuk over het ombouwen van het Fletcher-hotel in een zorgcomplex voor ouderen, kwam online op 23 december 2020. In de eerste paar regels is nog te lezen: "De exploitatie van het hotel stopt op 3 januari en kort daarna begint de verbouwing van het pand." Mogelijk zegt de Twitteraar daarom dat het Fletcher-hotel sinds januari jl. werd verbouwd tot zorgcomplex.

In werkelijkheid duurde dit allemaal wat langer. In een artikel van lokale nieuwssite De Zuidenvelder is te lezen dat de plannen voor het voormalig hotel in december 2020 nog niet concreet waren. Er wordt gesproken over de bouw van veertig appartementen met dag en nacht zorgpersoneel in de buurt. Maar "welke zorginstelling dat gaat realiseren, is nog niet bekend," schrijft De Zuidenvelder.

De plannen werden halverwege 2021 gewijzigd. In juni van dit jaar werd het pand overgekocht door twee projectontwikkelaars, die er niet veertig maar vijfenvijftig zorgappartementen in zouden gaan bouwen. Eerder dit jaar diende een deel van het gebouw ook al als test- en vaccinatiecentrum.

Over de bouw van de zorgappartementen zei één van de projectontwikkelaars in juni bij RTV Drenthe: "De verbouwing start nog dit jaar, maar de klus nog voor oudjaar klaren wordt moeilijk."

Noodopvang

In oktober 2021 kwam het bericht dat in het hotel op korte termijn 150 asielzoekers zouden worden opgevangen. Dit gebeurde na een dringende oproep vanuit buurgemeente Westerwolde en het kabinet. Het opvangcentrum voor asielzoekers in het dorp Ter Apel zit overvol. Waar het centrum berekend is op 250 vluchtelingen, verbleven er in oktober zo'n 750 mensen. Andere Nederlandse gemeenten werden daarom gevraagd bij te springen in de opvang.

Emmen gaf hier gehoor aan, liet de gemeente in een bericht op de website weten. Het gaat volgens de gemeente om tijdelijke noodopvang voor gezinnen. De asielzoekers kunnen tot 8 januari 2022 in het voormalige hotel worden opgevangen. "Vanaf januari 2022 worden 55 zorgappartementen in het gebouw gerealiseerd".

Burgemeester Eric van Oosterhout reageerde op Twitter op een video waarin kamerlid Fleur Agema (PVV) zegt dat de plekken van de ouderen "worden weggegeven aan mensen die hier niets te zoeken hebben." De burgemeester van Emmen noemde dit "populistische onzin". Het pand wordt volgens de planning in januari in gebruik genomen als zorgcomplex, schrijft Van Oosterhout.

De opvang is dus tijdelijk en verandert niets aan de planning om van het pand een zorgcomplex te maken, aldus de gemeente. Waar de gezinnen na 8 januari naartoe gaan is daarentegen nog niet duidelijk.

(Stand van zaken: 01/11/2021)

Links:


Twitterbericht (gearchiveerd)

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Artikel DvhN 23 december 2020 (gearchiveerd)

Artikel DvhN 23 oktober 2021 (gearchiveerd)

Artikel De Zuidenvelder (gearchiveerd)

Over wijziging eigenaar van het pand (gearchiveerd)

Test- en vaccinatiecentrum (gearchiveerd)

Over opvangproblemen (gearchiveerd)

Gemeente Emmen over opvang (gearchiveerd)

Tweet burgemeester over opvang (gearchiveerd)

Video Fleur Agema (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com