De Ierse overheid rekent 'Sudden Death' niet tot de bijwerkingen van vaccinatie

26.10.2021, 21:17 (CEST)

Een Facebookgebruiker deelt een informatieposter die van de Ierse overheid zou zijn. Op de poster worden mogelijke bijwerkingen van vaccinatie opgesomd. Een van de bijwerkingen is 'onmiddelijke dood' (Sudden Death).

Beoordeling

De poster is gemanipuleerd en geen officiële communicatie van de Ierse overheid. De poster is vormgegeven om te doen geloven dat de Ierse regering 'onmiddelijke dood' als bijwerking van vaccinatie ziet. Maar de Ierse overheid heeft nooit een dergelijke poster uitgegeven. 

Feiten

De poster lijkt visueel heel sterk op de officiële posters van de Health Service Executive (HSE), die informatiemateriaal maakt voor het Ierse departement van Gezondheid. Het lijkt op het eerste zicht dan ook officiële communicatie van de Ierse overheid te zijn.

Op de poster staat de website van de Health Products Regulatory Authority (HPRA) vermeld. Die is in Ierland verantwoordelijk voor medicijnenregulatie, en waar mogelijke bijwerkingen door de coronavaccins moeten gemeld worden.  

In de vaccinupdate van 7 oktober 2021 vermeld de HPRA 'sudden death' niet onder de lijst met bijwerkingen. Bij de overlijdens na vaccinatie die bij de HPRA gemeld werden, was het merendeel te wijten aan oorzaken die ook zonder vaccinatie voorkomen, zoals onderliggende aandoeningen of een natuurlijke doodsoorzaak. 

Via mail bevestigt een woordvoerder van de HPRA echter dat deze poster geen officiële communicatie van het HPRA, HSE of de Ierse regering is. Wel is de poster zo ontworpen om er uit te zien als officiële communicatie. 

Er zijn echter een aantal details die verschillen. Het logo met de harp rechtsonder op de poster lijkt heel erg op het logo van de Ierse overheid. Maar in plaats van Rialtas na hÉireann/Government of Ireland staat er Muintir na hÉireann/People of Ireland. De woordvoerder van de HPRA bevestigt dat dit geen officieel logo is. 

Ook is het logo van de HSE, dat op de officiële posters naast die van de regering staat, afwezig.

In de officiële brochures voor vaccinatie van de Ierse overheid is 'sudden death' ook niet opgenomen als mogelijke bijwerking (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). Wel wordt er in de brochures vermeld dat vaccinatie bescherming biedt tegen COVID-19.

(Stand van zaken: 26.10.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Voorbeeld officiële poster (gearchiveerd)

Health Service Executive (gearchiveerd)

Health products Regulatory Authority (gearchiveerd)

HPRA bijwerkingen rapporteren (gearchiveerd)

Veiligheidsupdate coronavaccins 7 oktober 2021 (gearchiveerd)

Logo Ierse overheid (gearchiveerd)

Brochure Pfizer/BioNTech (gearchiveerd)

Brochure Moderna (gearchiveerd)

Brochure AstraZeneca (gearchiveerd)

Brochure Janssen (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com