NASA is Hollywood niet: maanlanding gebeurde effectief
28.10.2021, 12:04 (CEST)
Een videocompilatie van beelden op de sixies-poptonen van het nummer "puppet on a string" zou moeten aantonen dat de maanlanding helemaal niet echt was. "En dit gelooft de massa nog steeds", zegt een Facebookgebruiker er bij (gearchiveerd). Een filmploeg en acteur in maanpak is te zien in een kaal maanachtig landschap, erna zijn beelden van astronauten die meermaals struikelen te zien.
Beoordeling
De beelden zijn een samenraapsel van echte archiefbeelden van verschillende maanlandingen en beelden van de opnames van de speelfilm First Man uit 2018. Ze zijn dan ook geen bewijs dat de eerste maanlanding en de missies die daarop volgden in scène werden gezet. De eerste maanlanding vond wel degelijk plaats op 21 juli 1969.
Feiten
De video opent met allerlei behind the scenes-beelden van de speelfilm First Man uit 2018. Dat volgt het leven van eerste man op de maan, Neil Armstrong, vertolkt door Ryan Gosling. In twee verschillende video's, die te vinden zijn op YouTube, zijn de beelden duidelijk herkenbaar.
Zo is er het beeld met de 2 astronauten en twee andere mannen met bezems (0:07 in de Facebookvideo en 0:08 in de behind the scenes-video). Ook de man in de rode jas met de filmklapper (0:09 in de Facebookvideo) komt terug in de IMAX-video op 3:15. Ryan Gosling zelf is te zien als hij de klep van zijn helm opent, omstreeks 0:13 in de video op Facebook (2:04 in de IMAX-video).
Het tweede deel van de video, vanaf 0:30, bestaat uit daadwerkelijke archiefbeelden van maanlandingen. Hierop is te zien hoe astronauten struikelen op het maanoppervlak. Zo komt het beeld op 0:40 overeen met deze video omstreeks 0:15.
Er zijn online meerdere compilaties te vinden van zulke beelden. Deze zijn onder andere afkomstig uit de documentaire For All Mankind (1989), dat archiefbeelden van verschillende Apollo-missies naar de maan gebruikte. De man omstreeks 1:44 in de Facebookvideo is Harrison "Jack" Schmitt, die deelnam aan Apollo 17, de laatste Apollo-missie. Het beeld komt overeen met archiefbeelden omstreeks 3:06 in deze video.
Ruim 50 jaar na de eerste maanlanding blijft het onderwerp tot de verbeelding spreken. Maar een videocompilatie van een Hollywoodfilm en archiefbeelden zijn geen bewijs dat de verschillende maanlandingen in scène werden gezet.
(Stand van zaken: 28.10.2021)
Links
First man (2018) op Imdb (gearchiveerd)
Video: Behind the scenes op de set van First Man
Video: First Man IMAX featurette
Video: archiefbeelden Apollo-missies 1
Video: archiefbeelden Apollo-missies 2
Video: archiefbeelden Apollo-missies 3
Documentaire For All Mankind (1989) op Imdb (gearchiveerd) en op YouTube
Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com