Video getrukeerd, coronapatiënten in ziekenhuis juist vooral ongevaccineerd

14.10.2021, 18:07 (CEST)

In een video die online rondgaat zou demissionair minister Hugo de Jonge zeggen dat negentig procent van de coronagevallen in het ziekenhuis is gevaccineerd. Het lijkt hier te gaan om een reportage van EenVandaag. Maar is dit wel echt? De video (hier gearchiveerd) wordt door verschillende Facebookgebruiker gedeeld (hier en hier).

Beoordeling

De video is volledig verknipt om het tegenovergestelde te beweren. De daadwerkelijke reportage van EenVandaag, van 2 september 2021, legt juist uit dat negentig procent van de mensen die destijds in het ziekenhuis lagen door COVID-19, ongevaccineerd waren. De interviews zijn verknipt om de boodschap te veranderen.

Feiten

Wie goed naar de video kijkt, kan al ontdekken dat hier in geknipt is. In het interview met demissionair minister De Jonge hoor je tussen 0.15 en 0.22 bijvoorbeeld twee keer een onnatuurlijke overgang waar hij het woord 'niet' uitspreekt.

Bovenin de video is het logo 1V te zien. Deze beelden lijken dus uit een reportage van EenVandaag te komen. De daadwerkelijke reportage is inderdaad van dit programma en werd uitgezonden op 2 september 2021.

Bij het fragment op de website van EenVandaag staat in de beschrijving: "Van de coronapatiënten die nu in het ziekenhuis belanden, is meer dan 85 procent niet gevaccineerd. Daaronder zitten spijtoptanten en soms ook corona-ontkenners." De reportage laat dus eigenlijk precies het tegenovergestelde zien.

Wie de echte reportage en de getrukeerde video naast elkaar legt, ziet dat de getrukeerde video de boodschap inderdaad volledig heeft omgedraaid. In het interview met IC-verpleegkundige Lennart Krijgsman is bijvoorbeeld het woord 'niet' weggeknipt. In werkelijkheid zegt hij in de reportage (1.21): "De reden waarom een vaccinatie niet is genomen, dat wisselt heel erg."

Op 1.30 in de getrukeerde video is ook weer een duidelijke montage te horen. Daardoor zegt de voice-over in deze versie: "Longarts Karin van Assen probeert wel mensen over te halen om de prik niet te nemen." In de echte reportage wordt juist gezegd (2.34) dat zij mensen probeert over te halen om de prik alsnog te nemen.

"Negen van de tien patiënten die nu met COVID-19 in het ziekenhuis terechtkomen, zijn niet of niet volledig gevaccineerd," zei ook dr. Dave Dongelmans, intensivist en voorzitter van stichting Nice, al in dagblad Trouw op 8 september.

De video die online rondgaat is dus pure (en opzettelijke) manipulatie.

(Stand van zaken: 14/10/2021)

Links:

Facebookbericht 1 (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Facebookbericht 2 (gearchiveerd)

EenVandaag-reportage (gearchiveerd)

Over Stichting Nice (gearchiveerd)

Interview in Trouw (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com