Coronacheck.nl werd pas in februari 2021 overgedragen aan de overheid

13.10.2021, 21:11 (CEST)

"De domeinnaam 'coronacheck.nl' werd op 25 februari 2020 door de Rijksoverheid vastgelegd, nog voordat het eerste Coronageval in Nederland bekend werd op 27 februari 2020." Dat schrijft het platform Burgerfront op Facebook. Het bericht werd al meer dan 140 keer gedeeld. Ook op Twitter is deze bewering populair.

Beoordeling:

De beweringen in dit bericht zijn onjuist. De domeinnaam coronacheck.nl werd pas in februari 2021 overgekocht door de overheid. Het domein werd door iemand anders geregistreerd in 2020.

Feiten:

De website coronacheck.nl staat nu inderdaad op naam van de Rijksoverheid. Dat is onder andere te zien in de online domeindatabase Who.is en bij SIDN, de stichting die de registratie van alle .nl-domeinnamen regelt.  

Als creatiedatum van het domein staat 25 februari 2020 aangegeven. In combinatie met het feit dat de Rijksoverheid de huidige eigenaar van het domein is, zorgt dat voor speculaties. De overheid zou het domein al voor de eerste coronabesmetting in Nederland hebben geregistreerd.

Maar zo simpel ligt het niet. De datum waarop de domeinnaam is geregistreerd bij SIDN blijft gelijk wanneer de domeinnaamhouder wijzigt of als de website verhuist.

Wie via een website als Domaintools in de historie van het domein graaft, ziet dan ook dat coronacheck.nl nog andere eigenaren heeft gehad. Het Duitse internetbedrijf Cronon AG stond op 4 maart 2020 als registrator aangegeven. Op 14 mei 2020 wisselde de registratie naar het internetbedrijf AXC. Hierna werd het domein volgens Domaintools op 16 februari 2021 overgedragen aan de Rijksoverheid.

Grote internetbedrijven zoals Strato, waar dochterbedrijf Cronon AG onder valt, nemen de registratie op zich, maar dienen vaak als niets meer dan een tussenpersoon. Het wordt dus gekocht via een bedrijf als Cronon AG, maar de beheerder is in werkelijkheid iemand anders.

De gegevens in Domaintools zijn alleen in te zien voor wie een account heeft. Verschillende ICT-ers deelden screenshots van deze gegevens daarentegen al op Twitter. Zo deelt het account @Healthry een tabel met de tijdlijn van registraties van coronacheck.nl. Mathieu Paapst, universitair docent IT-recht aan de Universiteit Groningen, deelde in mei 2021 al een screenshot waarop te zien is dat Cronon AG op 1 mei 2020 nog de registratie in handen had.

De verkoop

Het twitteraccount @Healthry wijst ook naar een Nederlands bedrijf als mogelijke eerdere eigenaar van de domeinnaam: domeinmakelaar.org.

Dpa zocht contact met de eigenaar van domeinmakelaar.org, Adelbert Bosker. "Coronacheck.nl is inderdaad van mij geweest. Ik heb het doorverkocht aan de Rijksoverheid," bevestigt Bosker. Hij geeft aan het domein inderdaad in 2020 via Strato (waar Cronon AG weer een onderdeel van is) te hebben geregistreerd.

Op 25 februari 2020 was COVID-19 al lang en breed wereldnieuws. De lege straten van de Chinese stad Wuhan en de oplopende besmettingen binnen Europa waren al een feit. Het was dus ook maar een kwestie van tijd voordat het virus ook in Nederland op zou duiken.

Dat diverse domeinnamen toen al werden geregistreerd rondom dit thema is dan ook niet gek. Het fenomeen 'domain flipping' is een lucratieve business: je koopt een domeinnaam goedkoop in, om hem vervolgens met winst door te kunnen verkopen.

Kamervraag

Dat de Rijksoverheid niet in 2020 al de domeinnaam coronacheck.nl registreerde, verklaarde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in juni 2021 aan kamerlid Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie).

Van Houwelingen stelde de minister de vraag: "Wanneer zijn de eerste voorbereidingen voor deze app getroffen? Wanneer is deze website «CoronaCheck» voor het eerst geregistreerd?"

Demissionair minister De Jonge antwoordde hierop: "De eerste voorbereidingen voor digitale ondersteuning rondom het testen op covid-19 zijn in november 2020 getroffen. De ontwikkeling van de CoronaCheck app is in januari 2021 gestart. De eerste versie van deze app is sinds 24 maart jl. in de appstores te vinden. De domeinnaam voor de «CoronaCheck» website is al eerder door een andere persoon geregistreerd en op 15 februari 2021 overgedragen aan de Rijksoverheid."

De coronacheck-app

Het Facebookbericht van Burgerfront benoemt ook nog dat in april 2020 door 15 landen (waaronder Nederland) een app werd ingekocht "die nu bij de mensen bekend is als de Corona check app". Ook dit klopt niet helemaal.

Nederland deed inderdaad in het voorjaar van 2020 een bestelling bij CoviPass. Dit was, net als het huidige coronatoegangsbewijs, een 'digitaal gezondheidspaspoort'. Dit ging daarentegen alleen nog om het koppelen van je identiteit aan je 'teststatus', dus of je positief of negatief getest was op COVID-19. Van vaccinaties was er destijds nog geen sprake.

De huidige coronacheck-app is niet de CoviPass. De Rijksoverheid heeft de app die nu wordt gebruikt zelf ontwikkeld. Zowel in de Google Play Store als in de Apple App Store is te zien dat de overheid de ontwikkelaar is van de app.

(Stand van zaken: 13/10/2021)

Links:


Facebookpost (gearchiveerd)

Coronacheck.nl

Domeinnaam in Who.is (gearchiveerd)

Domeinnaam bij SIDN (gearchiveerd)

Coronacheck in Domaintools (gearchiveerd)

Over Cronon AG (gearchiveerd)

Over AXC (gearchiveerd)

Over Strato en Cronon AG (gearchiveerd)

Tweet met tabel (gearchiveerd)

Tweet Mathieu Paapst (gearchiveerd)

Tweet over domeinmakelaar.org (gearchiveerd)

Domeinmakelaar.org (gearchiveerd)

Vragen kamerlid Van Houwelingen (gearchiveerd)

Antwoorden demissionair minister De Jonge (gearchiveerd)

The Guardian over coronasituatie februari 2020 (gearchiveerd)

RTL over coronasituatie februari 2020 (gearchiveerd)

Over domain flipping (gearchiveerd)

Over CoviPass (gearchiveerd)

Coronacheck-app in Google Play Store (gearchiveerd)

Coronacheck-app in Apple App Store (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com