Artikel over QR-code Afghaanse evacués is verzonnen

12.10.2021, 10:41 (CEST)

Op Facebook deelt een gebruiker een screenshot (hier gearchiveerd) van een artikel dat stelt dat Afghaanse asielzoekers in Nederland een QR-code krijgen zonder zich daarvoor te hoeven laten vaccineren. De screenshot omvat tevens een deel van het artikel, met daarin een toelichting over het vermeende kabinetsbeleid die wordt gegeven door een D66-woordvoerder.

Beoordeling

Het bericht is volledig verzonnen. Er is geen enkele aanwijzing te vinden dat asielzoekers uit Afghanistan zomaar een QR-code krijgen en dit strookt ook niet met eerder beleid. Afghaanse evacués hebben begin september al een coronavaccinatie aangeboden gekregen.

Feiten

Wie de kop van het artikel "Afghaanse asielzoekers krijgen QR-code zonder te prikken" invoert op Google, komt al snel op het oorspronkelijke stuk uit. Het is afkomstig van een webmedium genaamd Nieuwscafé. Het is niet helemaal duidelijk of het hier gaat om satire of een poging mensen te misleiden, daar nergens enige informatie over de pagina wordt gegeven. Zeker is wel dat de artikelen met een flinke korrel zout genomen moeten worden.

Zo zou de haakneus volgens de pagina terug van weggeweest zijn en zouden GroenLinks-voorman Jesse Klaver en PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen spaarders willen onteigenen om klimaatschade te betalen, waarmee lijkt te worden ingespeeld op de beoogde landonteigeningen bij boeren. Uiteraard hebben Klaver en Ploumen deze woorden niet echt in de mond genomen. Van een ander artikel is inmiddels ook duidelijk dat dit niet de waarheid vertelde. Namelijk dat de Nederlandse Spoorwegen ergens tussen eind september en begin oktober haar reizigers zou verplichten in het bezit te zijn van een coronacertificaat. Dat is tot op heden (11 oktober) niet gebeurd.

In het geval van het artikel over Afghaanse asielzoekers lijkt het te gaan om satire, vooral door de zogenaamde reactie van de D66-woordvoerder. Ook zijn er nog geen plannen bekend om Nederlanders alleen een coronacertificaat te verschaffen als zij zich om de zoveel tijd opnieuw laten vaccineren.

En, het belangrijkste: woordvoerders van D66 geven toelichting over partijgerelateerde aangelegenheden, niet over kabinetsbeleid omtrent het coronavirus. Daar heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport haar eigen woordvoerders voor.

Tot slot lijkt dit zogenaamde beleid niet echt te corresponderen met de juist strenge voorzorgsmaatregelen die in het kader van COVID-19 genomen zijn in opvangcentra. NRC Handelsblad en NU.nl berichten bovendien eind augustus al dat Afghaanse vluchtelingen snel na aankomst een coronavaccinatie aangeboden krijgen.

Alles bij elkaar opgeteld gaat het hier om een broodjeaapverhaal. Mogelijk was het artikel satirisch bedoeld.

(Stand van zaken: 11/10/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Oorspronkelijk artikel (gearchiveerd)

Nieuwscafé over de haakneus (gearchiveerd)

Nieuwscafé over onteigenen spaarders (gearchiveerd)

Nieuwscafé over coronacertificaat in de trein (gearchiveerd)

Persvoorlichting D66 (gearchiveerd)

Woordvoerders VWS (gearchiveerd)

RTV Noord over quarantaineregels opvangcentra (gearchiveerd)

NRC Handelsblad over vaccinaties Afghaanse evacués (gearchiveerd)

NU.nl over vaccinaties Afghaanse evacués (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com