Astronauten van eerste maanmissie droegen extra paar schoenen over hun ruimtepak
08.10.2021, 17:05 (CEST)
Een opvallende combinatie van afbeeldingen doet de ronde op sociale media: een foto van het ruimtepak van astronaut Neil Armstrong, naast een foto van wat Armstrongs 'voetafdruk' op de maan zou zijn. "De schoenzolen van het pak komen niet overeen met zijn voetafdruk op de maan," wordt in een Engelse tekst onder de foto’s opgemerkt. Het zaait daarmee twijfel over de echtheid van de eerste maanmissie. Ook in Nederland wordt het verhaal op Facebook gedeeld. Hoe zit dit precies?
Beoordeling:
Het profiel onder de zool van het pak is inderdaad niet hetzelfde als de schoenafdruk. De astronauten droegen namelijk nog overschoenen tijdens hun maanexpeditie. Die context ontbreekt hier. De afdruk is overigens niet van Armstrong, maar van zijn collega-astronaut Buzz Aldrin.
Feiten:
Meerdere reacties onder de Nederlandse facebookpost grijpen de foto’s aan als bewijs dat de ‘eerste mens op de maan’, Neil Armstrong, helemaal niet op de maan stond in 1969. "Er is nooit iemand aldaar geweest" en "was allemaal nep" is er te lezen. Er zijn ook reacties die het tegengeluid geven. Eén man reageert dat de astronauten gewoon nog een paar schoenen over hun ruimtepak droegen. Deze Facebookgebruiker heeft het bij het rechte eind.
De foto van het ruimtepak van Armstrong werd in 2015 gemaakt door astronoom Phil Plait. Het pak werd op dat moment geconserveerd in het Smithsonian National Air and Space Museum.
De zolen van de schoenen die aan Armstrong’s ruimtepak vastzitten hebben veel minder profiel dan de schoen die de afdruk op de maan moet hebben gemaakt. Daar is een simpele verklaring voor. De astronauten droegen namelijk nog een paar ‘moon boots’ over hun pak.
De New York Times interviewde in 2019 de uitvinder van deze laarzen. Op de foto’s in het artikel is te zien dat Neil Armstrong en zijn collega Buzz Aldrin deze extra laag bescherming droegen. Op de foto waar Aldrin van een ladder afstapt, is ook duidelijk de zool te zien. De brede ribbels komen overeen met de ribbels in de afdruk.
Deze overschoenen zijn niet samen met het ruimtepak van Armstrong in het museum te zien. De astronauten van de Apollo 11 lieten deze achter op de maan. Volgens astronaut Michael López-Alegría bleven de laarzen achter om te compenseren voor het gewicht van de stenen die de astronauten mee terugnamen naar de aarde.
Vergelijkbare overschoenen, die astronaut Eugene Cernan droeg tijdens de Apollo 17-missie in 1972, zijn wel te zien in het Smithsonian National Air and Space Museum. Ook onder deze schoenen is duidelijk het patroon met de brede ribbels te zien.
Schoenafdruk van Aldrin
De schoenafdruk op de rechterfoto is niet die van Armstrong, zoals in de tekst wordt beweerd, maar van Buzz Aldrin. Dat vermeldt ruimtevaartorganisatie NASA op zijn website.
Het feit dat de schoenprofielen op de twee foto’s niet met elkaar overeenkomen betekent dus niet dat de maanlanding van 1969 een hoax is. Deze afbeelding dook in het verleden al vaker op en werd al in 2016 gefactcheckt door Snopes.
(Stand van zaken: 08/10/2021)
Links:
Foto van ruimtepak (gearchiveerd)
Artikel New York Times (gearchiveerd)
Moon boots gingen niet mee terug (gearchiveerd)
Tweet Michael López-Alegría (gearchiveerd)
Vergelijkbare overschoenen uit 1972 (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com