De grootvader van Hugo de Jonge heet Marinus, niet Jacob
5.10.2021, 14:33 (CEST)
Op Facebook wordt een artikel (hier en hier) gedeeld met als titel: "De opa van Hugo de Jonge was een gezochte nazi misdadiger (sic) na WO 2". De nazimisdadiger waar naar verwezen wordt, is de collaborateur Jacob de Jonge.
Beoordeling
De claim in het artikel is fout. Jacob de Jonge is niet de grootvader van Hugo de Jonge.
Feiten
In het artikel is een foto van Jacob de Jonge te zien met als onderschrift: "Jacob de Jonge (Opa van Hugo)". Verder wordt uitgelegd wie Jacob de Jonge is, maar er wordt niet beargumenteerd waarom hij de grootvader van Hugo de Jonge zou zijn.
Grootvader Hugo de Jonge
Op 20 oktober 1980 verschijnt in het Leidsch Dagblad een overlijdensbericht van Marinus Izaac de Jonge, waar de verschillende familieleden per woonplek opgesomd worden. Bij 'Soest' - waar ook het adres van de overledene is - staat "M.P. De Jonge-Braun".
In 2018 deelde Hugo de Jonge op twitter een brief die zijn oma ontving van Ruud Lubbers. Ze wordt aangeschreven als Mevrouw M.P. de Jonge-Braun en het adres komt overeen met het adres op het overlijdensbericht.
Maria Pieternella (M.P.) Braun is op 23 oktober 1935 in Hillegersberg getrouwd met Marinus Izaäk/Izaak de Jonge. Zijn geboortedatum komt overeen met het feit dat hij bij zijn overleden in 1980 "bijna 71 jaar" was. Uit haar overlijdensbericht en het feit dat ze een graf delen, blijkt eveneens dat ze zijn weduwe was.
In het overlijdensbericht wordt ook melding gemaakt van twee familieleden in Alphen a/d Rijn. 'R.H.M. de Jonge' en 'T. de Jonge-Schoonderwoerd'. Dit zijn de ouders van Hugo de Jonge. Zijn vader was toen inderdaad actief als dominee in Alphen a/d Rijn.
Zijn ouders zijn samen op zendingwerk in Zimbabwe geweest. Zijn moeder wordt in het kader van die zending in dit artikel als mevr. Teunie de Jonge-Schoonderwoerd vernoemd. (In dit artikel wordt zijn moeder Teunie de Jonge genoemd.)
Uit deze gegevens blijkt dat Marinus Izaac de Jonge de grootvader van Hugo de Jonge is en hij hem - via vader R.H.M. de Jonge - zijn achternaam heeft gegeven.
Jacob de Jonge
Jacob de Jonge was een collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was kampbewaarder in Kamp Erika bij Ommen, arresteerde Joodse kinderen en schoot illegale werkers dood. Na de oorlog werd hij tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.
In december 1952 was hij een van de zeven collaborateurs die ontsnapte uit de koepelgevangenis van Breda en naar Duitsland vluchtten. Hij werd later weer uitgeleverd aan Nederland.
Het is niet meteen terug te vinden wanneer en waar Jacob de Jonge overleden is. Omdat er weinig over Jacob de Jonge bekend is, is het ook moeilijk om met zekerheid te zeggen of hij überhaupt iemands grootvader is.
Het feit dat ze dezelfde achternaam delen berust op toeval. In 2007 hadden 13.994 Nederlanders de achternaam "de Jonge".
Broers de Jonge
Verder in het artikel worden nog claims gemaakt over (mogelijke) broers van Hugo de Jonge. Deze claims worden onderzocht en deels weerlegd in deze factcheck.
(Stand van zaken: 05.10.2021)
Links
Facebookpost #1 (gearchiveerd)
Facebookpost #2 (gearchiveerd)
Artikel De Nieuwe Media (gearchiveerd)
Bio Jacob de Jonge (gearchiveerd)
Leidsch Dagblad, 20 oktober 1980 (gearchiveerd)
Tweet Hugo de Jonge (gearchiveerd)
Overlijdensbericht M.P. Braun (gearchiveerd)
Graf grootouders in Soest (gearchiveerd)
Hugo de Jonge vicepremier (gearchiveerd)
Artikel over zending moeder en vader de Jonge (gearchiveerd)
Zending vader de Jonge (gearchiveerd)
Dubbelinterview Hugo de Jonge en moeder (gearchiveerd)
Vader de Jonge op dominees.nl (gearchiveerd)
Liefdesbrieven van een kampbeul (gearchiveerd)
Brabants Dagblad over de ontsnapping (gearchiveerd)
Het Parool 29/12/1952 (gearchiveerd)
Voortvluchtige oorlogsmisdadigers (gearchiveerd)
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com