Foto van vrachtwagenfile komt uit 2007

01.10.2021, 17:59 (CEST)

Een foto op Facebook toont een file van vrachtwagens. De begeleidende tekst gaat over truckerprotest in Italië tegen de 'groene' coronapas. De foto zou dan een illustratie van het succes van deze actie zijn. 

Beoordeling

De foto is misleidend. Vrachtwagenchauffeurs in Italië hadden aangekondigd te protesteren tegen de invoer van een coronatoegangsbewijs, maar deze foto heeft daar niets mee te maken.

Feiten

De foto in kwestie kan niet van het truckersprotest tegen de 'groene pas' zijn. De foto duikt voor het eerst op bij een artikel uit 2007. Het blogartikel gaat ook over een truckersblokkade, maar heeft uiteraard niets te maken met het protest tegen de coronamaatregelen.

Groene pas

Italië gaat vanaf 15 oktober een "groen certificaat" invoeren. Alle werknemers - zowel in de privé- als de openbare sector - moeten een coronatoegangsbewijs voorleggen bij aankomst op hun werk. 

Op sociale media kondigden verschillende vrachtwagenchauffeurs aan op 27 september tegen deze maatregel te protesteren met blokkades op de snelwegen. Werkgeverorganisaties en vakbonden distantieerden zich van de actie.

Grootschalige acties lijken ook te zijn uitgebleven, maar online circuleren verschillende foto's over het protest die niet van het protest blijken te zijn (hier, hier en hier).  

(Stand van zaken: 01.10.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Italiaanse groene pas (gearchiveerd)

Blogartikel uit 2007

NOS-artikel over groene pas (gearchiveerd)

Artikel La Stampa (gearchiveerd)

Artikel La Nazione (gearchiveerd)

Artikel La Stampa #2 (gearchiveerd)

Factcheck #1 (gearchiveerd)

Factcheck #2 (gearchiveerd)

Factcheck #3 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com