Filmposters in Amsterdam door onbekende bestickerd met "voor ongevaccineerden verboden"

01.10.2021, 08:08 (CEST)

Op sociale media (onder andere hier en hier) wordt een filmposter voor de speelfilm "Mijn beste vriendin Anne Frank" flink gedeeld. Over de poster lijkt een sticker te zijn geplakt met de tekst "voor ongevaccineerden verboden". Maar wat klopt daar precies van?

Beoordeling:

De foto en sticker zijn echt. De sticker is daarentegen niet verbonden aan de film of enig marketingmateriaal daarvoor. Daarnaast is de bewering op de sticker ook fout. Hoewel sinds 25 september een coronapas verplicht is voor een bioscoopbezoek, volstaan een negatieve testuitslag of herstelbewijs daar ook voor.

Feiten:

De film "Mijn beste vriendin Anne Frank" ging op 9 september 2021 in première. Dezelfde poster (zonder sticker) is ook te zien op de overzichtspagina van de film op imdb. De sticker doet sterk denken aan de borden met "voor Joden verboden" die tijdens de Tweede Wereldoorlog opdoken in het straatbeeld.

Er zijn niet veel visuele aanwijzingen in de foto. De achtergrond lijkt Amsterdams met de gracht, typische Amsterdamse kroonlantaarnpaal en herenhuizen met een bruine en zwarte deur. Een deel van een limoengroene bestelwagen is eveneens zichtbaar in de linkerbovenhoek van de foto.

En inderdaad: de elekriciteitskast met poster bevindt zich op de Herengracht, tegenover nummer 466. Een limoengroene bestelwagen, vermoedelijk dezelfde, is ook zichtbaar op dezelfde locatie in een Google Mapsfoto van juni 2020.

Centercom is de buitenreclame-exploitant die verantwoordelijk is voor de reclamelijst waar de poster in hangt. Hun blauwe logo is op Google Maps duidelijk zichtbaar.

Zij bevestigen dat er ruim 100 van zulke posters door de Amsterdamse straten hingen tussen 13 en 19 september. De sticker maakte geen deel uit van de poster of ander marketingmateriaal voor de film. De bewuste poster op de foto werd op 20 september alweer weggehaald. Een medewerker van Centercom kon aan dpa bevestigen dat er een sticker met de zin "voor ongevaccineerden verboden" op die poster zat. Op verschillende andere posters van de film werden dezelfde stickers aangetroffen en weer weggehaald door Centercom.

Daarnaast is de zinsnede op de sticker sowieso fout. Sinds zaterdag 25 september moet iedereen van 13 jaar en ouder een coronapas voorleggen om naar de bioscoop te kunnen. Maar dat wil niet zeggen dat ongevaccineerden niet naar de film kunnen: ook een negatieve testuitslag of herstelbewijs zijn geldig. Testen is tevens gratis.

(Stand van zaken: 01/10/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Locatie van de foto op Google Maps

Groene bestelwagen op Google Maps

Amsterdamse kroonlantaarnpaal (gearchiveerd)

Over de film (gearchiveerd)

Centercom

Over de coronapas (gearchiveerd)

Bord "Voor Joden verboden" (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com