Foto met QR-code als optie bij inlogscherm Facebook is getrukeerd

27.09.2021, 12:01 (CEST)

Een gebruiker deelt een foto (hier gearchiveerd) van een mobiel inlogscherm van Facebook. Volgens deze weergave kan er niet enkel met e-mailadres of telefoonnummer ingelogd worden, maar ook met een QR-code. Dat is opvallend gezien de huidige discussie rondom het coronatoegangsbewijs, welke ook een QR-code vereist. Daar verwijst naar alle waarschijnlijkheid een ander account, dat de post deelt, ook naar met de tekst "De Qr code komt er bij faceboek (sic)!" (hier gearchiveerd).

Beoordeling

De foto is getrukeerd. De oorspronkelijke afbeelding is een stockfoto van Getty Images, waar enkel de mogelijkheden om in te loggen met emailadres of telefoonnummer in vermeld staan. Een Facebookgebruiker kan niet inloggen met een QR-code als vervanger van de gebruikersnaam.

Feiten

Het tweede en het eerste account lijken van dezelfde gebruiker afkomstig te zijn, gezien ze dezelfde foto’s plaatsen (hier en hier). De foto van het Facebook-inlogscherm die zij delen, is echter bewerkt. Wie deze foto door de Reversed Image Search van Google haalt, krijgt tientallen pagina’s aan zoekresultaten. De foto wordt gebruikt in artikelen van over de hele wereld, zoals hier bij de New York Post. Dat schrijft er, net als veel andere media die het beeld gebruiken, onder dat het afkomstig is van Getty Images. Het gaat dus om een stockfoto.

De foto daar nog terugvinden is zoeken naar een speld in een hooiberg. Belangrijker is dat er een duidelijk verschil zit tussen de oorspronkelijke foto en het beeld dat de twee accounts van dezelfde gebruiker op Facebook laten zien: de QR-code zit niet tussen de inlogopties. Op de originele foto staan alleen de mogelijkheden tot inloggen met een emailadres of telefoonnummer vermeld.

Naar alle waarschijnlijkheid plaatste de gebruiker de berichten in het licht van de discussie over het coronatoegangsbewijs, die werkt middels een QR-code. Het betreft hier echter een code gegenereerd met persoonsgegevens die niet in een centraal systeem opgeslagen worden. Daarmee zijn ze voor derden niet aan een specifiek persoon te linken, waardoor het op Facebook nooit als vervanger van de gebruikersnaam (emailadres of telefoonnummer) kan dienen.

Van Facebook zelf zijn evenmin berichten over inloggen met een QR-code te vinden. Er is enkel een externe website die uitlegt hoe je een QR-code kunt gebruiken bij het inloggen op Facebook. Dit betreft echter niet de code van het coronatoegangsbewijs. Het gaat er in dit artikel om hoe je een QR-code gebruikt als tweestapsverificatie, en dus niet als vervanger van de gebruikersnaam.

(Stand van zaken: 27/09/21)

Links

Oorspronkelijke Facebookpost (gearchiveerd)

Gedeelde Facebookpost (gearchiveerd)

Foto eerste account (gearchiveerd)

Foto tweede account (gearchiveerd)

Artikel New York Post (gearchiveerd)

Privacyverklaring CoronaCheck (gearchiveerd)

QR-code als tweestapsverificatie (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com