Video toont geen wetenschappelijk bewijs voor bloedafwijkingen na coronavaccinatie

20.09.2021, 13:56 (CEST)

Een Duitse video beweert verschillende bloedstalen van gevaccineerden onder de microscoop te tonen. Die zouden allerlei anomaliën vertonen, waaronder rouleaux-vorming. De beelden worden ook gedeeld op Facebook in Nederland. "En dit zijn beelden van bloed kort na injecties, maar ze spreken ook over de onmogelijkheid iets over de lange termijn effecten te weten", schrijft een vrouw er bij. Ze vraagt zich ook af wat er exact in de injecties zit en zegt dat "de Pharma" het ons niet zou willen zeggen. "We worden bedrogen en vergiftigd", besluit ze (hier gearchiveerd).

Beoordeling

De beweringen in en rond de video zijn fout. Er is geen gekende link tussen rouleaux-vorming en de coronavaccins. Het is ook niet zeker of de beelden van bloedstalen in de video effectief van een rouleaux-vorming zijn.

Feiten

Van de drie personen in de video is slechts één een arts, en geen enkele is hematoloog. De vrouw is Bärbel Ghitalla, van wiens patiënten de bloedstalen afkomstig zouden zijn. Zij was verpleegster en is nu werkzaam als naturopaat. De man in het rozige hemd is advocaat Holger Fischer. Hij is bekend bij de Duitse beweging 'Querdenken' dat coronademonstranten en samenzweringsaanhangers omvat. De man met het witte overhemd is Axel Bolland. Hij is arts en heeft een praktijk als natuurgeneeskundige. De video werd oorspronkelijk geproduceerd en gedeeld door een man die actief is binnen die Querdenkenbeweging.

Ze bespreken hoe in de bloedstalen rouleaux-vorming, ook wel gekend als geldrolvorming, te zien is. Dit zou een rechtstreeks gevolg zijn van inenting met een coronavaccin. Maar wat is rouleaux-vorming precies? Hierbij gaan rode bloedcellen op elkaar plakken in een formatie die lijkt op een geldrol. "Het komt voor bij bepaalde kankers of bij actieve infecties. Doordat er te veel eiwitten gemaakt worden lijken de rode bloedcellen aan elkaar te plakken", vertelt Marielle L'Ortye namens de Nederlandse Vereniging voor Hematologie.

Hierbij zijn twee belangrijke kanttekingen te plaatsen. Het kan het gevolg zijn van een slechte preparatie van de bloedstaal. "Deze rouleaux-vorming vindt niet plaats in het lichaam zoals de personen in de video lijken te suggereren", zegt L'Ortye. Daarnaast betwijfeld zij of hetgeen te zien is in de video wel is wat Ghitalla claimt dat het is. "De structuur waar de personen in de video steeds naar wijzen lijkt mij geen rouleaux-vorming".

Er is ook geen gekende link met COVID-19 en vaccins. "Sinds de COVID-vaccinaties gestart zijn hebben we geen toename in het voorkomen van dit fenomeen gezien. Een relatie met (COVID-)vaccinatie is dan ook niet waarschijnlijk", aldus L'Ortye.

Er is wel degelijk een uitzonderlijke, maar ernstige bijwerking in het bloed dat kan optreden na coronavaccinatie: de trombose die kan optreden na inenting met de vectorvaccins van AstraZeneca en Jannsen & Janssen. Daar gaat het om een combinatie van trombose en een tekort aan bloedplaatjes (ook gekend als tromboytopenie), zoals Duitse onderzoekers aantoonden.

Tenslotte zegt de Facebookgebruikster ook nog dat we niet zouden weten wat er precies in de "prikjes" zit, en meer zelfs: de farma-industrie zou het ons niet willen zeggen. Nochtans zijn de exacte ingrediënten van alle vergunde vaccins te consulteren via het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Zo is bij voorbeeld voor het Pfizervaccin op pagina 32 van de productinformatie de exacte ingrediëntenlijst terug te vinden. Ook voor de vaccins van AstraZeneca, Moderna en Janssen zijn zulke productinformatiedocumenten gepubliceerd.

(Stand van zaken: 20/09/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video - video op YouTube en Facebook (gearchiveerd)

Over Bärbel Ghitalla (gearchiveerd)

Over advocaat Holger Fischer (gearchiveerd)

Over dr. Axel Bolland (gearchiveerd)

Duitse studie over bijwerkingen AstraZenecavaccin (gearchiveerd)

Nederlandse Vereniging voor Hematologie

Foto's rouleaux-vorming KUL (gearchiveerd)

Rouleaux-vorming American Society of Hematology (gearchiveerd)

Duits onderzoek tromboytopenie bij vectorvaccins tegen COVID-19 (gearchiveerd)

EMA productinformatie Pfizervaccin (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com