Bericht over hydroxychloroquine en Amerikaans medicijnenagentschap mist context

14.09.2021, 21:22 (CEST)

Het geneesmiddel hydroxychloroquine beroert al sinds het begin van de coronapandemie de gemoederen. Zo deelt een Facebookgebruiker een afbeelding met de volgende boodschap: Het Amerikaanse medicijnenagentschap FDA heeft hydroxychloroquine al in 1955 goedgekeurd als een veilig en werkend medicijn, om dan in 2020 de kar te keren en het te bestempelen als "omstreden" en "levensgevaarlijk" (hier gearchiveerd).

Beoordeling

Het bericht mist belangrijke context. Hydroxychloroquine werd in 1955 goedgekeurd door het FDA als medicijn voor malaria en lupus. Het is niet goedgekeurd als behandeling voor COVID-19, en dat is het cruciale verschil. Er is onvoldoende bewijs dat het in die capaciteit doeltreffend is.

Feiten

Hydroxycholorquine werd onder de merknaam 'plaquenil' voor het eerst goedgekeurd door het Amerikaanse medicijnenagentschap FDA in 1955. Het blijft tot op de dag van vandaag goedgekeurd voor de behandeling van malaria, lupus en artritis.

Hoewel het dus al ruim 60 jaar goedgekeurd is en gebruikt wordt tegen malaria, is hydroxychloroquine al lang niet meer het malariamedicijn bij uitstek. Dat komt omdat verschillende malariastammen resistent zijn geworden. Het wordt wel nog gebruikt in de behandeling tegen lupus en artritis.

Het is ook niet vanzelfsprekend dat een medicijn dat is goedgekeurd voor een of meerdere ziektes automatisch ook werkzaam is voor een andere. Zo ook in de context van COVID-19. De FDA gaf in het prille begin van de coronapandemie, in maart 2020, een noodgoedkeuring voor het gebruik van hydroxychloroquine als medicijn tegen COVID-19 bij gehospitaliseerde patiënten. In juni 2020 trokken ze dat in. De basis is het gebrek aan bewijs dat het een veilig en doeltreffend middel is om COVID-19 te voorkomen of genezen. In het afgelopen jaar is dat standpunt niet gewijzigd, noch de goedkeuring voor het gebruik bij andere ziektes. Ook de WHO onderschrijft dat standpunt

(Des)informatie over hydroxychloroquine circuleert al sinds het begin van de pandemie en het geneesmiddel was al meermaals het onderwerp van een dpa-factcheck.

(Stand van feiten: 14.09.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Overzichtspagina FDA hydroxychloroquine (gearchiveerd)

Meest recente standpunt FDA over HCQ als COVID-19-geneesmiddel (gearchiveerd)

Overzicht veiligheidsoverwegingen FDA hydroxychloroquine(gearchiveerd)

RIVM over malaria (gearchiveerd)

CDC over resistentie malaria (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks over hydroxychloroquine

Hydroxychloroquine als behandeling tegen lupus (gearchiveerd)

Hydroxychloroquine als behandeling tegen artritis (gearchiveerd)

WHO en gebruik hydroxychloroquine bij COVID-19 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com