Manifestaties onafhankelijkheidsdag Brazilië onterecht gelinkt aan vaccinatiepaspoort

13.09.2021, 14:50 (CEST)

Op Facebook deelt een gebruiker een video (hier gearchiveerd) van een grote demonstratie. "Brazilië is ook wakker: Demonstratie TEGEN vaccinatie paspoort (sic)", schrijft de gebruiker erboven.

Beoordeling

Het bericht klopt niet. De beelden zijn echt, maar van de Braziliaanse onafhankelijkheidsdag op 7 september 2021. President Bolsonaro voert een lange strijd met het Braziliaanse hooggerechtshof en had aanhangers opgeroepen de straat op te gaan om steun te betuigen. De manifestatie had dus niets met coronamaatregelen of een vaccinatiepaspoort te maken.

Feiten

Dezelfde video komt ook op Twitter voor, gedeeld door een Israëlisch medium. Dat schrijft erbij dat het om de Braziliaanse onafhankelijkheidsdag (7 september) gaat. Daar was dit jaar een hoop om te doen: er werd gevreesd dat president Jair Bolsonaro en zijn aanhangers het Braziliaanse congres en met name het hooggerechtshof zouden aanvallen. Laatstgenoemde staat niet toe dat Bolsonaro het stemsysteem voor de aankomende presidentsverkiezingen aanpast.

Bolsonaro ligt al langer in de clinch met het Braziliaanse rechtssysteem. "Ik laat ze mijn familie niet naaien," zei hij nadat meerdere onderzoeken waren ingesteld tegen familieleden van hem. Daarop werd een nieuw onderzoek ingesteld, namelijk naar machtsmisbruik door de president.

Bolsonaro had zijn aanhangers opgeroepen om op onafhankelijkheidsdag de straat op te gaan om hem te steunen in zijn strijd tegen het hooggerechtshof. Zo geschiedde: in de ochtend van 7 september 2021 sprak Bolsonaro zijn fans toe in de hoofdstad Brasilia, waar de regering gevestigd is. Op spanddoeken en borden zijn naast steunbetuigingen onder meer leuzen tegen verkiezingsfraude, het hooggerechtshof en het communisme te lezen.

In verslaggeving van een lokaal medium over die dag is exact hetzelfde beeld te zien als dat op Facebook en Twitter wordt gedeeld. Die mensenmassa kwam dus niet bijeen om tegen coronamaatregelen of een vaccinatiepaspoort te protesteren. In Brasilia geldt niet eens een coronapaspoort. Dat is tot nu toe enkel ingevoerd in de twee grootste steden, Rio de Janeiro en São Paulo.

Later op de dag, in São Paulo, ging Bolsonaro zelfs zo ver door te zeggen dat hij uitspraken van een rechter van het hooggerechtshof niet langer zal respecteren. Daar kwam hij al vrij snel weer op terug.

(Stand van zaken: 13/09/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet Israëlisch medium (gearchiveerd)

Onafhankelijkheidsdag Brazilië (gearchiveerd)

NOS over uitspraken Bolsonaro (gearchiveerd)

NOS over onderzoek machtsmisbruik Bolsonaro (gearchiveerd)

Reuters over oproep Bolsonaro (gearchiveerd)

Algemeen Dagblad over Bolsonaro en hooggerechtshof (gearchiveerd)

RTL Nieuws over onafhankelijkheidsdag Brazilië (gearchiveerd)

VRT over Bolsonaro in Brasilia (gearchiveerd)

Lokaal medium met zelfde beeld (gearchiveerd)

Coronapaspoort Rio de Janeiro en São Paulo (gearchiveerd)

Parool over Bolsonaro die woorden terugneemt (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com