De GGD deelt geen waardebonnen uit bij het halen van een vaccinatie

03.09.2021, 17:09 (CEST)

Verschillende Facebookgebruikers (hier en hier) delen een screenshot waarin een ander Facebookbericht te zien is. De persoon die dit bericht zou hebben geplaatst, zou van de GGD een waardebon voor de Burger King hebben gekregen bij het halen van de vaccinatie. 'Dus zo een omkoopschandaal is het geworden,' schrijft één vrouw bij het screenshot. (Berichten hier en hier gearchiveerd)

Beoordeling:

Dit verhaal klopt niet. De GGD bevestigde aan dpa dat zij geen waardebonnen voor de Burger King of andere bedrijven uitgeeft bij het halen van de vaccinatie.

Feiten:

Het gedeelde bericht lijkt afkomstig van het Facebookprofiel van een man uit de provincie Groningen, maar is op dit profiel niet (meer) te zien. Dpa zocht contact met de man in kwestie om te vragen of hij dit bericht daadwerkelijk heeft geplaatst, maar hierop kwam op moment van publicatie nog geen antwoord. Of dit bericht heeft bestaan en wat dan precies de context is geweest, is daarom niet met zekerheid te zeggen.

De locatie die bij het bericht in de afbeelding staat is de Burger King-locatie in Emmen. Ook bij een eerder bericht van de man over vaccinatie staat deze Drenthse stad als locatie aangegeven. Dpa vroeg daarom een woordvoerder van GGD Drenthe naar de beweerde uitgifte van waardebonnen. Hij liet weten dat GGD Drenthe geen dergelijke actie heeft of kent.

"Het lijkt mij ook sterk dat het bij een andere GGD wel gebeurt," aldus de woordvoerder. "Dat zou recht tegen de filosofie van de GGD ingaan. Vaccinatie moet vrijwillig blijven, daar moet niets tegenover worden gezet."

Een woordvoerder van de GGD GHOR, de overkoepelende brancheorganisatie voor de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en), bevestigde ook aan dpa dat van een dergelijke waardebonactie bij geen enkele GGD sprake is. Zij voegt daaraan ook toe dat dit niet in lijn zou zijn met hoe de GGD te werk gaat.

Ook een zoektocht op Twitter en Facebook geeft geen resultaten voor een ander voorbeeld van iemand die zo’n waardebon zou hebben ontvangen. Ook landelijke of regionale media berichtten hier niet over. Op Twitter circuleren alleen een aantal tweets (hier en hier) waarin men zegt hierover te hebben gelezen. Ook die verwijzen waarschijnlijk naar dit ene bericht uit Emmen.

(Stand van zaken: 03/09/2021)

Links:

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookprofiel

Eerder bericht over vaccinatie (gearchiveerd)

Over GGD GHOR (gearchiveerd)

Tweet 1 (gearchiveerd)

Tweet 2 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com