Dieselaggregaat laadde eenmalig elektrische kraan op als noodoplossing

19.08.2021, 16:58 (CEST)

Op Facebook plaatst een gebruiker een foto (hier gearchiveerd) met daarop een werkkraan en een aggregaat. Volgens het bijschrift gaat het om een dieselaggregaat die een elektrische kraan oplaadt. "Zo werkt de GreanDeal van Timmermans," staat er, met een kots-emoji tussendoor, nog bij.

Beoordeling

Het bericht mist context. De elektrische kraan werd ingezet bij een klimaatneutraal bouwproject in Oslo, maar het voertuig had te weinig batterij over om bij de oplaadpaal te komen. Zodoende moest eenmalig een dieselaggregaat worden ingehuurd. Met de Green Deal wil de Europese Unie juist afrekenen met het gebruik van fossiele brandstoffen.

Feiten

Wie de foto door de Reversed Image Search van Google haalt, komt al vrij snel op een artikel van 10 augustus 2021 van de Noorse Rijksomroep (NRK). Daaruit blijkt dat de elektrische kraan inderdaad opgeladen werd door een dieselaggregaat. Maar, zo schrijft NRK, dat was niet de standaardprocedure. De kraan werd ingezet bij werkzaamheden aan de Stenersgata in Oslo, waar een tijdelijke trambaan weer weggehaald moest worden. Eén straat verderop, de Brugata, stond het oplaadstation.

De kraan bleek echter te weinig batterij te hebben om nog daarheen te rijden. De NRC Group Norway, dat de werkzaamheden uitvoerde, moest een keuze maken: de kraan met een takelwagen richting het laadstation verplaatsen of een dieselaggregaat inhuren. Ondanks dat de stad Oslo volgens NRK bij de aanbesteding de eis had gesteld dat de werkzaamheden klimaatneutraal zouden worden uitgevoerd, werd eenmalig gekozen om een dieselaggregaat te gebruiken.

Dat betekent nog niet meteen dat men in Oslo de Green Deal waar eurocommissaris Frans Timmermans aan mee heeft gewerkt ondermijnt. In de toelichting daarover door de commissie staat weliswaar expliciet dat de subsidie voor fossiele brandstoffen ingetrokken moet worden, maar het bouwproject in Oslo lijkt door de klimaatneutrale insteek juist uitstekend te passen bij de klimaatplannen van de Europese Unie. Het eenmalige gebruik van een dieselaggregaat als noodoplossing zal daar niet veel aan af doen.

(Stand van zaken: 19/08/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel NRK (gearchiveerd)

Stenersgata Oslo (gearchiveerd)

Brugata Oslo (gearchiveerd)

NRC Group Norway (gearchiveerd)

NRC Group Norway over werkzaamheden trambaan Oslo (gearchiveerd)

Green Deal (gearchiveerd)

Toelichting commissie over Green Deal (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com