Humoristische opmerking van president Biden uit context getrokken

24.08.2021, 11:36 (CEST)

"Bewijs dat de klimaatcrisis een leugen is". Dat is de caption die een videoclip van Amerikaans president Joe Biden vergezeld op Facebook (hier gearchiveerd). In een onbewaakt moment, niet bewust dat de camera al draaide, zou hij verklapt hebben dat de "zogenaamde" klimaatcrisis "bullshit" is. Maar wat is daar van aan?

Beoordeling

De video is echt, maar wordt hier volledig uit context getrokken. Biden maakt een grap richting de gouverneur van de staat Washington. Versnelde klimaatverandering door menselijk toedoen is echt.

Feiten

De video is echt en dateert van 30 juli 2021. Toen hield president Biden samen met vicepresident Harris en zeven gouverneurs een virtuele bijeenkomst over de bosbranden in het westen van de VS. Zowel een opname van de vergadering als een transcript zijn te vinden op de kanalen van het Witte Huis.

De opmerking in kwestie maakte Biden helemaal in het begin van de bijeenkomst. In de videoclip is te zien hoe Biden iemand buiten de camera aanspreekt met de woorden: "Jay, you're beginning to convince the American people there is a thing called climate crisis. About time." Met een lach gaat hij verder met het onderwerp van de vergadering.

Hij spreekt hier de gouverneur van de staat Washington, Jay Inslee, aan. Klimaat en vooral schone energie zijn één van Inslee's speerpunten. Zijn staat kreeg de afgelopen maanden, zoals de meeste staten aan de westelijke kust, te kampen met verschillende bosbranden.

Er is wel degelijk een connectie tussen de bosbranden en het veranderende klimaat. Een hittegolf die warmterecords verbrijzelde in de VS en Canada leidde tot ideale omstandigheden voor bosbranden: droog en heet. Zo vergroot de kans op bosbranden die regelmatiger, heviger en langer kunnen branden. Het merendeel van die bosbranden wordt veroorzaakt door menselijke activiteit. Met extreme hitte en droogte gebeurt dit daarentegen veel sneller. Bijvoorbeeld door kampeerders die een vuur maken of alleen al een smeulende sigarettenpeuk in droog gras.

Tenslotte wordt in de Facebookpost ook geopperd dat 'ze' het weer kunnen manipuleren. Hierover doen recent de wildste verhalen de ronde, quasi altijd zonder basis in waarheid. Er wordt wel degelijk geëxperimenteerd met het opwekken van regen, 'cloud seeding'. Maar het grote probleem met deze techniek: daar zijn chemicaliën voor nodig en die komen ook weer op de bodem en in het grondwater terecht. Het is dus omstreden en wordt niet grootschalig ingezet. Er wordt vooral mee geëxperimenteerd in landen waar het extreem droog en warm is.

Biden maakte in de video één spontane opmerking aan het begin van een vergadering over een ernstig onderwerp, in een land waar er nog steeds veel scepticisme is over klimaatverandering. Deze opmerking is geen bewijs dat klimaatverandering opgezet spel is.

(Stand van zaken: 24/8/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Artikel CNN over de bijeenkomst (gearchiveerd)

Video van de meeting op 30 juli 2021

Transcript meeting Biden, Harris en 7 gouverneurs (gearchiveerd)

Gouverneur van Washington Jay Inslee (gearchiveerd)

Jay Inslee 'climate package' (gearchiveerd)

Connectie tussen bosbranden en klimaatverandering (gearchiveerd)

Hittegolf in VS en Canada (gearchiveerd)

Infographics bosbranden en klimaatverandering (gearchiveerd)

Statistieken over bosbranden in de VS (gearchiveerd)

Over 'cloud seeding' (gearchiveerd)

Over scepticisme in VS (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com