Hoog aantal coronabesmettingen in Australische deelstaat New South Wales

19.08.2021, 11:58 (CEST)

CommonSenseTV plaatst een video op Facebook (bericht hier gearchiveerd; video hier) waarin een Australische gezondheidsfunctionaris uitleg verschaft over hoe kinderen gevaccineerd kunnen worden in een groot stadion. "24.000 mensen gevaccineerd zonder aanwezigheid van ouders. Wel met politie en functionarissen," schrijft het medium erbij. "Reden: Één besmetting."

Beoordeling

Het bericht is deels fout. CommonSenseTV lijkt hier Australië en Nieuw-Zeeland door elkaar te halen. Laatstgenoemde is in lockdown gegaan door één nieuwe coronabesmetting. Echter is in Australië en zeker in de deelstaat New South Wales, waar deze persconferentie plaatsvond, een behoorlijk stevige coronagolf gaande.

Feiten

In de video is Bradley Hazzard te zien, de gezondheidsminister van de Australische deelstaat New South Wales. Hij geeft uitleg over de beslissing om de Qudos Bank Arena in Sydney in te richten als tijdelijk vaccinatiecentrum voor jongeren. Meer daarover is te lezen op de website van de lokale overheid. Het betreft studenten vanaf zestien jaar die naar school gaan of wonen in gebieden met een hoog aantal besmettingen. De reden voor het opzetten van dit vaccinatiecentrum is dus niet dat er slechts één besmetting was geconstateerd.

Waarschijnlijk is CommonSenseTV in de war met de situatie in Nieuw-Zeeland. Dat land ging onlangs voor drie dagen in lockdown nadat er één nieuwe coronabesmetting was geconstateerd. In Australië is de situatie heel anders. Het Australische medium ABC News berichtte op 18 augustus 2021 dat er alleen in de deelstaat New South Wales al 633 nieuwe coronabesmettingen waren geconstateerd. Een gezondheidsfunctionaris geeft aan ABC aan dat ook tieners in het ziekenhuis worden opgenomen.

CommonSenseTV heeft wel gelijk dat de ouders van deze zestienplussers niet mee het stadion in mogen. Echter is het niet zo dat jongeren zo van school geplukt worden en een spuit in hun arm krijgen. Ze moeten zich op vrijwillige basis – indien zij het vaccin wensen te ontvangen – online aanmelden en zelf vervoer naar het stadion regelen.

Ter plekke zijn inderdaad de "politie" en "functionarissen" waarover CommonSenseTV spreekt aanwezig, maar volgens Hazzard is dit juist om ouders gerust te stellen dat hun kinderen van zestien jaar en ouder in goede handen zijn. De "functionarissen" zijn verpleegsters en jeugdagenten (wat zijn dat?) en namens de politie zijn vooral jonge agenten aanwezig, zo legt Hazzard op de persconferentie uit.

(Stand van zaken: 19/08/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd: post en video)

Gezondheidsminister Bradley Hazzard (gearchiveerd)

Qudos Bank Arena (gearchiveerd)

Overheid NSW over vaccinatiecentrum Qudos Bank Arena (gearchiveerd)

RTL Nieuws over lockdown Nieuw-Zeeland (gearchiveerd)

ABC News over coronasituatie New South Wales (gearchiveerd)

Wat is een jeugdagent? (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com