Rutte draagt mapje van Europese politieke partij 'Renew Europe' bij zich

16.08.2021, 16:55 (CEST)

Op Facebook wordt een screenshot gedeeld (hier gearchiveerd) van een tweet die stelt dat demissionair premier Mark Rutte over het binnenhof loopt met een dossier getiteld "renew europe". Volgens het Twitteraccount zou dit een andere naam zijn voor 'het Build Back Better plan'. De bewering wordt ondersteund met foto’s waarop Rutte te zien is met het dossier onder zijn arm.

Beoordeling

Het bericht klopt niet. Renew Europe is de naam van de Europese fractie waarbij de VVD is aangesloten. Waarschijnlijk gaat het enkel om de kaft en bevat het mapje documenten voor de kabinetsformatie. Deze had hij ook bij eerdere gesprekken al onder de arm. Bij de formatie in 2017 maakte Rutte nog gebruik van een rood mapje.

Feiten

De foto is echt. Deze is vandaag (16 augustus 2021) op het binnenhof gemaakt door ANP-fotograaf Dirk Hol. Demissionair minister-president Mark Rutte en VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans liepen vanuit het ministerie van Algemene Zaken naar informateur Mariëtte Hamer voor een gesprek over de kabinetsformatie. Op de foto heeft Rutte inderdaad een blauw mapje vast met daarop de tekst "renew europe".

Dat is echter geen alternatieve benaming voor Build Back Better, volgens complotdenkers een plan van wereldleiders om hun macht te vergroten. Renew Europe is de naam van één van de zeven fracties die actief zijn in het Europees Parlement. In het Europees Parlement zijn de fracties crossnationaal en gebaseerd op politieke ideologische overtuiging. De fracties zijn dus niet ingedeeld per lidstaat. Zo is bijvoorbeeld de VVD aangesloten bij Renew Europe, GroenLinks bij de Groenen/EVA-fractie en de PVV bij de fractie Identiteit en Democratie.

Mark Rutte draagt dus geen alternatieve benaming voor Build Back Better, maar een mapje van zijn Europese fractie onder de arm. Waarschijnlijk gaat het enkel om de kaft van een mapje waarin Rutte documenten over het formatieproces bewaart: ook bij vorige gesprekken met de informateur is Rutte namelijk met dezelfde map te zien. Zie hier voorbeelden van 15 juni, 17 juni, 18 juni, 21 juni en 30 juni.

Bij de formatie van kabinet-Rutte III in 2017 maakte Rutte nog gebruik van een rood mapje, zo merkte GeenStijl destijds op.

(Stand van zaken: 16/08/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

ANP over foto (gearchiveerd)

De Gelderlander over Build Back Better (gearchiveerd)

Renew Europe (gearchiveerd)

Fracties Europees Parlement (gearchiveerd)

VVD over Europese fractie (gearchiveerd)

GroenLinks over Europese fractie (gearchiveerd)

Europese fractie PVV (gearchiveerd)

Foto 15 juni 2021 (gearchiveerd)

Foto 17 juni 2021 (gearchiveerd)

Foto 18 juni 2021 (gearchiveerd)

Foto 21 juni 2021 (gearchiveerd)

Foto 30 juni 2021 (gearchiveerd)

Collage Rutte met rood mapje van GeenStijl

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com