Coronapaspoort of negatieve test vrijwel overal vereist in Denemarken

06.08.2021, 17:00 (CEST)

Op Facebook deelt een gebruiker (hier gearchiveerd) een tweet die stelt dat in Denemarken per 1 augustus jl. de vaccinatiepaspoorten zijn afgeschaft en de testcentra zijn gesloten. Iedereen zou overal zonder restricties naar binnen kunnen. De Facebookgebruiker lijkt zijn vakantie alvast te hebben geboekt: "Ik zeg gaan," staat er boven de gedeelde tweet.

Beoordeling

Het bericht klopt niet. Om Denemarken binnen te komen is een coronapaspoort of negatief testbewijs vereist. In het land zelf gelden strengere maatregelen dan in Nederland. Restaurants, cafés en vrijwel alle toeristische attracties vereisen eveneens een coronapaspoort of negatief testbewijs voor toelating.

Feiten

De tweet die wordt aangehaald is deze, geplaatst op 4 augustus 2021. Het gaat om een Nederlandse twittergebruiker die zich regelmatig online uitlaat (voorbeeld) tegen het vaccin. Hij claimt de informatie "van een vriend in Denemarken" te hebben. Er blijkt echter bijzonder weinig van te kloppen.

De Nederlandse Rijksoverheid publiceert sinds jaar en dag voor alle landen het reisadvies online, zo ook voor Denemarken. Daarin staat helder uiteengezet wat de inreisbeperkingen zijn voor mensen die vanuit een EU-land naar Denemarken reizen. Zo worden mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld van een coronabesmetting het land binnengelaten. Zij die dat niet zijn, moeten een negatieve testuitslag kunnen overleggen. Dit negatieve testbewijs mag niet Nederlandstalig zijn.

Ook moeten alle mensen die met het vliegtuig reizen, gevaccineerd of niet, zich bij aankomst nogmaals laten testen. Dan gelden er vervolgens in het land zelf eveneens nog maatregelen. Zo moet er op vliegvelden en treinstations en in het openbaar vervoer een mondkapje gedragen worden. Daarnaast geldt er in Denemarken de regel dat er niet anderhalve meter, maar zelfs twee meter afstand van elkaar moet worden gehouden.

Eén en ander is allemaal na te lezen op de website van het Deense Ministerie voor Buitenlandse Zaken. De eerste zin na de inleiding luidt hier zelfs (uit het Engels vertaald): "In Denemarken gebruiken we een coronapaspoort om onze vaccinatiestatus, negatieve test of herstel na besmetting aan te tonen". Iets verder naar beneden staat bovendien dat mensen die ongevaccineerd zijn of niet recentelijk hersteld van een coronabesmetting, zich moeten laten testen om "restaurants, cafés, culturele activiteiten en attracties" binnen te komen.

Daarmee is het dus niet alleen onwaar dat er in Denemarken geen coronapaspoorten of testcentra gebruikt worden, er gelden zelfs veel meer restricties dan in Nederland. Wie in Denemarken ongevaccineerd is, komt vrijwel nergens zonder zich te laten testen binnen.

(Stand van zaken: 06/08/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet @NerumWim (gearchiveerd)

Antivax-tweet @NerumWim (gearchiveerd)

Reisadvies Denemarken (gearchiveerd)

Deense Ministerie BuZa over maatregelen (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com