'Massagraf' Berlijn was satirische grap

06.08.2021, 14:04 (CEST)

"Waarom zijn ze een massagraf aan het bouwen in Berlijn in Duitsland?" vraagt een gebruiker op Facebook (hier gearchiveerd). Ze deelt daarbij een video (hier gearchiveerd) van iemand die langs een bouwput loopt met daarbij het Duitse plakkaat "Hier entsteht ein Massengrab", ofwel "Hier ontstaat een massagraf".

Beoordeling

Er wordt geen massagraf gebouwd op de plek waar het bord staat. Het betreft hier een grap van de satirische politieke partij "Die Partei". Met het bord wordt bedoeld dat er met de lang aanhoudende werkzaamheden een massagraf aan belastinggeld wordt gebouwd.

Feiten

Op het bord dat in de video te zien is, staan onder andere de logo’s van de Duitse bondsregering en de Europese Unie. Het is opmerkelijk dat, indien hier echt een massagraf gebouwd wordt, men dit groot en openbaar op een bord zet. Het zit dan ook net iets anders.

Het lokale medium Berliner Kurier berichtte al in juni 2020 over dit bord, dat op de Wiltbergstrasse in Berlijn stond. Het dagblad schrijft echter dat het hier niet gaat om een echt massagraf, maar om een satirische grap van "Die Partei", de naam die rechtsonder op het bord vermeld staat. Niet onwaarschijnlijk: Die Partei is zelf een satirische politieke partij.

Volgens de Berliner Kurier is de plek al heel lang een bouwput. De bouw heeft onder andere vertraging opgelopen wegens geldproblemen. Uiteindelijk heeft de senaat er een flinke smak gemeenschapsgeld voor beschikbaar gesteld, en dat is waar Die Partei een satirische grap over heeft gemaakt. Met het bord wordt een massagraf met daarin begraven belastinggeld bedoeld.

Ook aan de andere namen onderaan is af te leiden dat het hier gaat om een grap: Den "Bund Deutscher Discount-Bestatter" ("De Vereniging van Duitse Kortings-Begrafenisondernemers"), het “Roland Koch Instituut” (Roland Koch is een voormalig CDU-politicus; het is een woordspeling op het Robert Koch Instituut) en de "Deutsche Rentensicherung" ("Duitse Pensioenverzekering") bestaan geen van alle.

Meer informatie over de werkzaamheden in de Wiltbergstrasse is te vinden op de website van de gemeente Berlijn. Het is een langlopend project, maar duidelijk moge zijn dat hier geen echt massagraf wordt aangelegd.

(Stand van zaken: 05/08/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Berliner Kurier over bord (gearchiveerd)

Deutsche Welle over Die Partei (gearchiveerd)

Robert Koch Instituut (gearchiveerd)

Gemeente Berlijn over werkzaamheden Wiltbergstrasse (gearchiveerd)

contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com