Israëlische regering heeft geen plannen om kinderen te microchippen

03.08.2021, 20:49 (CEST)

Israël zou kinderen willen microchippen zodat de overheid kan controleren of ze zich aan de (corona)maatregelen houden. Dat claimt een twittergebruiker begin augustus 2021. Screenshots van de tweet worden ook op Facebook gedeeld (hier gearchiveerd). Beiden grijpen terug op een video van de website Russia Today (RT).

Beoordeling:

De bewering is deels fout. Toenmalig Israëlisch premier Netanyahu opperde het idee om kinderen uit te rusten met een chip/sensor in mei 2020, maar dat idee stierf een snelle dood nadat er kritiek op kwam. Sindsdien zijn er geen plannen voor gemaakt en is Netanyahu ook geen premier meer. In augustus 2021 beweren dat de Israëlische regering zulke plannen heeft is daarmee fout.

Feiten:

De claim heeft enige basis in waarheid. Op een persconferentie begin mei 2020 zette toenmalig Israëlisch premier Netanyahu de plannen voor de versoepelingen van coronamaatregelen uiteen. Daarin had hij het onder andere over het mogelijk gebruik van nieuwe technologieën ter ondersteuning van die exitstrategie. Eén daarvan was het gebruik van sensors of chips, waaronder bij kinderen.

De uitspraak van Netanyahu was in het Hebreeuws. Hij gebruikt het woord "חיישנים", wat vertaald kan worden als zowel sensor en chip. Op geen enkel moment heeft hij het expliciet over ingeplante microchips. Hoe dan ook kwam er gelijk een hoop kritiek op de uitspraak: zowel juridisch als ethisch. Er kwam dan ook absoluut niets van terecht, en een maand later verduidelijkte Netanyahu dat zijn regering geen plannen heeft om kinderen te microchippen.

Het nieuws werd origineel gebracht in het Hebreeuws door Ynet, de online tak van de Israëlische krant Yedioth Ahronot. Het werd in het Engels opgepikt door de krant Jerusalem Post en dook zo ook op in een video van RT, een website die vaker desinformatie deelt. Een jaar later, in augustus 2021 werd die video opnieuw opgepikt door een Twittergebruiker.

Het is dus fout om in augustus 2021 te zeggen dat de Israëlische regering op dit moment plannen heeft om kinderen te microchippen. Netanyahu is ook sinds juni van dit jaar geen premier meer.

(Stand van zaken: 03.08.2021)

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet Jorn Luka 2/8/2021(gearchiveerd)

Video RT 14/05/2020 (gearchiveerd)

Artikel Ynet (gearchiveerd) Engelse versie bij Jerusalem Post (gearchiveerd)

Artikel Jerusalem Post (gearchiveerd)

Trouw over nieuwe Israëlische regering (gearchiveerd)

Versoepelingen coronamaatregelen Israël mei 2020 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com