Antivaxers kopieerden tweet Amerikaanse IC-arts

02.08.2021, 15:21 (CEST), letztes Update: 02.08.2021, 16:49 (CEST)

Op Facebook gaat een afbeelding rond (hier gearchiveerd) met daarop veel verschillende accounts die exact dezelfde boodschap tweeten. De tweets stellen dat de persoon in kwestie net van de Intensive Care (IC) afkomt en zich grote zorgen maakt over de verspreiding van de Deltavariant en het feit dat vooral ongevaccineerden hierdoor op de IC belanden. Volgens de gebruiker op Facebook is het gegeven dat verschillende accounts letterlijk dezelfde bewoording hanteren het bewijs dat er sprake is van een betaalde campagne om "op social media angst voor diverse varianten aan te wakkeren".

Beoordeling

De oorspronkelijke tweet werd geplaatst door een Amerikaanse IC-arts, die berichtte over de situatie in zijn ziekenhuis. De tweet is toen gekopieerd door antivaxers om te doen overkomen alsof het hier om een pro-vaccinatie campagne gaat.

Feiten

De oorspronkelijke tweet werd op 22 juli jl. geplaatst door de Amerikaanse arts Sam Ghali. Hij geeft aan net van de IC te komen en zich zorgen te maken over de verspreiding van de deltavariant. Ook stelt hij dat 99% van de mensen die bij hem binnenkomen (nog) niet gevaccineerd zijn en dat zij allen spijt hebben van die keuze. Een boodschap die mensen die zich verzetten tegen vaccinaties niet graag horen.

Hij werd dan ook slachtoffer van massaal 'copy-pasten', aldus het online wetenschapsplatform Health Feedback. Zij trokken ook de inhoudelijke boodschap van Ghali na. Het ziekenhuis waarvoor hij werkt geeft in reactie aan een specifiek percentage als 99% niet te kunnen verifiëren, maar dat ze in ieder geval zeker weten dat minstens de meerderheid van de patiënten ongevaccineerd is.

Maar hoe zit het met de 'copy-pasts' in de afbeelding op Facebook? Zijn dit mensen die betaald worden om angst in te boezemen over de Deltavariant? Het lijkt er niet op. Het eerste account dat te zien is, @realjuliasong, plaatste deze boodschap op 26 juli. Echter blijkt uit haar andere tweets (zie als voorbeeld dit draadje) dat zij een fervent en uitgesproken antivaxer is. Ze geeft bovendien zelf later in een nieuwe tweet toe dat ze het deed om de oorspronkelijke twitteraar in diskrediet te brengen.

Ook account @AmericanREI5 heeft zich al publiekelijk uitgesproken tegen vaccinaties. Hetzelfde geldt @PLagoon, die het vooral van retweets moet hebben. @Pgriffie2 heeft zelfs het woord 'vaccinated' geblokkeerd op Twitter. Ook geeft ze later toe dat de gekopieerde tweet een grap was en ze er spijt van heeft.

Twee andere accounts, @TheTaylorDay en @GroyperAccount zijn op moment van schrijven van dit artikel opgeschort wegens het overtreden van de Twitter-regels. Toch blijkt uit de internetarchieven dat ook deze gebruikers op z'n minst geen voorstanders van de coronavaccinaties waren. Klik op de volgende links voor voorbeelden uit de archieven van @TheTaylorDay en @GroyperAccount.

@NJOverclocked (ook opgeschort) komt tweemaal voor op de Facebook-afbeelding. Bij de tweede tweet, helemaal onderaan, wordt gesproken van de "Ligma Variant".

Volgens Lead Stories betreft dit een zogeheten 'knock-knock'-grap, gelanceerd door een satirische pagina op Instagram. 'Ligma' slaat op de Engelse woordcombinatie ‘Lick my’ (=’lik mijn’). Als iemand dan vraagt ‘Ligma wat?’, kan de grappenmaker iets in de trend van 'lik mijn ballen' zeggen. Echter kan dit nooit om een echte coronavariant gaan, daar deze sinds eind mei naar letters uit het Griekse alfabet worden vernoemd. Een letter 'Ligma' komt daar niet in voor.

Het lijkt erop dat @NJOverclocked vooral op een geintje uit was. De gebruiker tweet namelijk ook over de niet bestaande 'Sugma' en 'Gobolma' varianten. Als iemand anders de 'Ligma' variant overneemt, tweet hij dat hij ze "te pakken had".

Het moge duidelijk zijn dat deze "trollen" niet betaald worden om angst voor varianten van het virus aan te wakkeren. Het lijkt hier eerder te gaan om het omgekeerde: opzettelijk doen overkomen alsof mensen hiervoor betaald worden.

(stand van zaken: 02/08/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Oorspronkelijke tweet (gearchiveerd)

Dr. Sam Ghali (gearchiveerd)

Health Feedback over tweet Ghali (gearchiveerd)

Werkwijze Health Feedback (gearchiveerd)

Tweet @realjuliasong (gearchiveerd)

Voorbeelddraadje @realjuliasong (gearchiveerd)

Rectificatie @realjuliasong (gearchiveerd)

@AmericanREI5 over vaccinaties (gearchiveerd)

Account @PLagoon

Account @Pgriffie2

@Pgriffie2 blokkeert woord 'vaccinated' (gearchiveerd)

@Pgriffie2 heeft spijt van grap (gearchiveerd)

Opgeschort account @NJOverclocked (gearchiveerd)

@NJOverclocked 'Ligma'-grapje

@NJOverclocked 'Gobolma'-grapje

@NJOverclocked 'Sugma'-grapje

@NJOverclocked had ze te pakken

Opgeschort account @TheTaylorDay (gearchiveerd)

Gearchiveerde antivax-tweet @TheTaylorDay

Opgeschort account @GroyperAccount (gearchiveerd)

Lead Stories over Ligma-grap (gearchiveerd)

NU.nl over hernoemen coronavarianten (gearchiveerd)

Griekse alfabet (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com