Officier van Justitie Nadine Franken en verdachte Mallorca-zaak zijn geen familie van elkaar

03.08.2021, 11:00 (CEST)

Op Facebook doet het verhaal de ronde (hier en hier gearchiveerd) dat één van de verdachten in de zaak rondom de dodelijke mishandeling op Mallorca, de zoon zou zijn van officier van justitie Nadine Franken. Het zou de reden zijn dat de zaak aan Nederland is overgedragen.

Beoordeling

Het bericht is onjuist. Officier Nadine Franken is niet verwant aan één van de verdachten, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland via Twitter weten. Ook behandelt ze deze zaak niet.

Feiten

In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 juli werd op het Spaanse eiland Mallorca een Nederlandse vakantieganger het slachtoffer van een uiteindelijk fatale mishandeling. De zaak werd op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter overgedragen aan Nederland.

Maar volgens gebruikers op sociale media gebeurde dat omdat de Nederlandse officier van justitie familie van één van de verdachten zou zijn. Er wordt geen bewijs aangeleverd voor de claim. De enige reden tot verdenking lijkt te zijn dat de officier en één van de verdachte jongens dezelfde achternaam delen. ‘Franken’ is echter een veelvoorkomende achternaam in Nederland. Uit de gegevens van de familienamenbank blijkt dat er op moment van de laatste registratie (2007) ruim 7.000 personen in Nederland deze achternaam droegen. Het delen van deze naam kan dus geenszins als bewijs worden aangevoerd.

Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland laat via Twitter weten dat officier van justitie Nadine Franken niet de moeder is van de verdachte. Desgevraagd voegt het er later nog aan toe dat de twee helemaal geen familie van elkaar zijn. Ook behandelt officier Franken deze zaak niet, aldus het OM. De claims die op sociale media verspreid worden zijn dus volstrekt ongefundeerd.

(stand van zaken: 29/07/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

NOS over fatale mishandeling Mallorca (gearchiveerd)

NOS over overdragen zaak aan Nederland (gearchiveerd)

Verspreiding achternaam Franken in Nederland (gearchiveerd)

Over de familienamenbank (gearchiveerd)

Tweet OM Midden-Nederland (gearchiveerd)

Aanvulling OM Midden-Nederland (gearchiveerd)

contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com