Foto van mensenmassa op Champs-Élysées gemaakt in 2018 na WK-winst Frankrijk

03.08.2021, 12:28 (CEST)

Op sociale media gaat een foto rond van een vrouw met een Franse vlag. Van bovenop de Arc de Triomphe in Parijs, kijkt zij uit over een afgeladen Champs-Élysées. "In elke grote stad in Frankrijk zijn er al enkele dagen op rij demonstraties," is te lezen in de afbeelding die een Facebookgebruiker op 19 juli 2021 deelt (hier gearchiveerd). "Dit is EEN beeld van een DEEL van EEN van deze manifestaties". Een andere Facebookgebruiker deelt de foto met de tekst: "In Frankrijk zijn 2 miljoen mensen aan het protesteren tegen vaccinatie en Corona maatregelingen. Ik ben allemaal aan het zoeken in de Nederlandse media naar dit nieuwsbericht maar kan niets vinden. Is het fake news?" (hier gearchiveerd).

Beoordeling:

De foto is niet van een demonstratie in 2021. Hij is gemaakt op 15 juli 2018, nadat de Fransen de finale van het WK voetbal voor mannen wonnen tegen Kroatië.

Feiten:

Het online zoeken van de foto via ‘Reverse image search’ levert resultaten uit 2018 op. De foto verschijnt bij artikelen over de overwinning van Frankrijk bij het WK voetbal, bijvoorbeeld van het Duitse weekblad Der Spiegel. Hij staat ook als derde foto in een slideshow van het Braziliaanse Gazeta Esportiva.

De foto werd op 15 juli 2018 van bovenop de Arc de Triomphe gemaakt voor persbureau AFP, blijkt uit het archief van Getty Images. De fotograaf is Ludovic Marin.

Afgelopen weken waren er meerdere grote demonstraties in Frankrijk. Onder andere vanwege het invoeren van verplichte coronavaccinatie voor zorgpersoneel en de pass sanitaire, de Franse versie van de coronapas. Het weekend voordat de verouderde foto in de Facebookposts verscheen, gingen door heel Frankrijk meer dan honderdduizend mensen de straat op. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken waren er op zaterdag 17 juli minstens 130 betogingen in het land, met in totaal zo’n 114.000 deelnemers. Het grootste protest was in Parijs, met circa 18.000 deelnemers. De 2 miljoen demonstranten – waar één van de Facebookgebruikers over spreekt – zijn dus wat overdreven.

(Stand van zaken: 27/07/2021)

Links:


Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Foto bij Der Spiegel (gearchiveerd)

Foto bij Gazeta Sportiva (gearchiveerd)

Foto bij Getty Images (gearchiveerd)

Over demonstraties (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com