Nieuwsartikel over belangenverstrengeling Bill Gates is nep

03.08.2021, 11:50 (CEST)

Een afbeelding met een artikel dat afkomstig lijkt van de website van het Algemeen Dagblad gaat rond op Facebook nadat het werd gedeeld door de pagina RT Dutch (hier gearchiveerd). ‘Multimiljonair verdacht van belangenverstrengeling corona vaccins’, luidt de kop. Het artikel gaat over een vermeende rechtszaak die zou starten tegen Bill Gates. Meer dan 140 andere Facebookgebruikers deelden de afbeelding al. 

Beoordeling:

Het artikel is nep. Het Algemeen Dagblad heeft dit niet geplaatst. Ook inhoudelijk is het bericht flauwekul. Er is geen officiële verdenking van belangenverstrengeling op het gebied van coronavaccins tegenover Bill Gates.

Feiten:

Dit artikel is nergens op de website van het AD te vinden. Er zijn een aantal zaken waaraan te zien is dat het hier moet gaan om een getrukeerde afbeelding.

Zo staat er een rood blok met het woord ‘video’ tussen de kop en de inleiding. Deze is onscherper dan de rest van de tekst. Ook staat het op een vreemde plek. In daadwerkelijke artikelen op de AD-website staat dit kadertje in een kleinere variant voor de eerste zin van de inleiding. Voorbeelden daarvan zijn hier en hier te zien.

Dan zijn er nog de spel- en taalfouten in de tekst. Zo staat er ‘miljonaire Bill Gates’, in plaats van het correcte ‘miljonair’. Overigens is Bill Gates met een vermogen van 131 miljard dollar een multimiljardair. Miljonair is hier dus de verkeerde benaming. Ook grammaticaal is het artikel een rommeltje. In de eerste zin van de inleiding staat bijvoorbeeld niet eens een persoonsvorm. Ook de schrijfwijzen ‘covid vaccins’, 'corona vaccins' en ‘Coronavaccins’ komen niet overeen met hoe dit in andere AD-artikelen staat. De schrijfwijze die de krant aanhoudt is ‘coronavaccins’ – dus zonder hoofdletter - , en ‘Covid-19-vaccins’. Hoewel een enkele taal- of tikfout natuurlijk mogelijk is, is het extreem onwaarschijnlijk dat zoveel taalkundige missers door de eindredactie van een krant over het hoofd zijn gezien.

Ook de vreemde kleinere tekst boven de kop lijkt misplaatst. Dit gaat over demissionair zorgminister Hugo de Jonge, die weigert WOB-verzoeken over coronazaken te behandelen zoals ieder ander WOB-verzoek. Ook hier mist weer interpunctie. Daarnaast klopt het inhoudelijk niet. De rechter oordeelde inderdaad dat de manier waarop het ministerie deze verzoeken afhandelt niet correct is. Het ministerie van Volksgezondheid houdt er daarentegen toch aan vast en gaat in hoger beroep. Dat ‘velen nu alsnog antwoord krijgen’, is niet waar. Journalistiek programma Nieuwsuur deed bijvoorbeeld verzoeken in deze Wet openbaarheid van bestuur (WOB) over een aantal aspecten van het coronabeleid. Zij wachten na ruim een jaar nog steeds op antwoord.

De gedeelde afbeelding van RT Dutch is absoluut geen echt AD-artikel. Maar klopt het inhoudelijk dan wel? Wordt Bill Gates officieel verdacht van belangenverstrengeling omtrent de coronavaccins? Nee, ook dit lijkt een volledig verzinsel. Er is geen betrouwbare of officiële bron te vinden die bevestigt dat er een serieuze verdenking speelt tegen de centimiljardair op dit vlak.  

De Bill & Melinda Gates Foundation doneerde wel meer dan 1,8 miljard dollar aan de bestrijding van de pandemie. Hieronder vallen ook donaties voor de ontwikkeling van vaccins. De Gates Foundation is een non-profitorganisatie. Volgens de organisatie wordt al het geld binnen de Foundation dan ook ingezet voor goede doelen. Tijdens de pandemie werden ook al meerdere factchecks geschreven over claims dat Bill Gates miljoenen zou verdienen aan coronavaccins. Hier is tot op heden geen bewijs voor.

(Stand van zaken: 27/07/2021)

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Voorbeeld 1 en voorbeeld 2 van videoblokje AD (hier en hier gearchiveerd)

Vermogen Bill Gates (gearchiveerd)

Voorbeeld 1 en voorbeeld 2 schrijfwijze AD (hier en hier gearchiveerd)

Over WOB-rechtszaak (gearchiveerd)

Gates Foundation FAQ (gearchiveerd)

Factcheck Politifact (gearchiveerd)

Factcheck AFP (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com