Franse politie liep voor veiligheid mee met protestmars

26.07.2021, 15:47 (CEST)

Op Facebook wordt een artikel van Frontnieuws gedeeld (hier gearchiveerd) dat stelt dat de Franse politie de schilden heeft neergelegd om mee te doen aan een demonstratie. De demonstratie was tegen de ‘pass sanitaire’ – de Franse equivalent van de coronapas – gericht.

Beoordeling:

Het bericht klopt niet. De Franse politie liep met de mars mee om de veiligheid te waarborgen. Ze hebben hun schilden nog vast.

Feiten:

In het artikel van Frontnieuws worden de claims gebaseerd op een video die door Luke Rudkowski op Twitter werd geplaatst. Volgens Rudkowski nemen de Franse agenten deel aan een gelehesjes-mars die zich richt tegen het vaccinatiebeleid van de Franse president Emmanuel Macron. Het gaat om demonstraties in het weekend van 17 op 18 juli jl., toen er door heel Frankrijk veel mensen op de been waren.

Er is echter uit de video helemaal niet op te maken dat de Franse politie "zich bij de demonstranten voegt in plaats van hen met traangas te bestoken", zoals Frontnieuws beweert. Op de beelden is te zien dat de politie meeloopt, maar wel lijkt dit helemaal vooraan de groep te gebeuren en blijven ze dicht bij elkaar. Ook zijn de agenten zwaar bepakt – ze hebben hun schilden nog vast. Ze dragen als één van de weinigen een mondkapje.

Het lijkt tevens een ietwat beperkte keuze voor de gendarmerie: een demonstrant met traangas bestoken of meedoen aan de demonstratie. Een woordvoerder van de Franse politie laat dan ook weten dat er tenminste één extra optie is: "De agenten van de gendarmerie overzien de demonstratie. Ze lopen vooraan de groep demonstranten, zodat de demonstratie veilig verloopt," aldus de woordvoerder.

De politie voegt zich dus niet bij de demonstranten, maar wil juist ongeregeldheden voorkomen. Ook op een video die op Twitter wordt gedeeld is duidelijk zichtbaar hoe de politie voor de demonstranten uitloopt. In januari eerder dit jaar schreef dpa bovendien al een factcheck over vergelijkbare claims.

(Stand van zaken: 26/07/2021)

Links:

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Tweet Luke Rudkowski (gearchiveerd)

Video, gearchiveerd

NOS over demonstraties Frankrijk (gearchiveerd)

Andere video waar politie vooraan loopt (gearchiveerd)

Eerdere factcheck dpa over vergelijkbare claims

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com