Video belaagde auto tijdens protesten in Moskou (23 januari) gemaakt

22.07.2021, 15:52 (CEST)

Op Facebook wordt een video gedeeld (hier gearchiveerd) waarin te zien is hoe een menigte een auto aanvalt. Een Nederlandse Facebookgebruiker schrijft er in het Engels bij dat dit om de auto van de Franse president Emmanuel Macron gaat. Ook is de leus 'Macron démission' ('Macron ontslag') te horen. De video wordt eveneens gedeeld in een Nederlandse Facebookgroep.

Beoordeling

Het bericht klopt niet. De beelden komen uit Moskou en zijn gemaakt in januari eerder dit jaar. Het gaat om demonstraties naar aanleiding van de arrestatie van oppositieleider Navalny. Volgens verschillende berichtgeving, waaronder Bellingcat-journalist Aric Toler, betreft het een auto van de Russische geheime dienst. Waarschijnlijk is er met het geluid van de video geknoeid.

Feiten

Een eerste hint dat het in ieder geval niet om een recente video uit Frankrijk gaat, is dat de auto onder andere wordt bekogeld met sneeuwballen. Daar is het momenteel in Frankrijk niet de tijd van het jaar voor. Wie knipsels uit de video door de Russische zoekmachine Yandex haalt, krijgt een breed scala aan zoekopdrachten. Eén daarvan is van een Russische nieuwsuitzending waarin de beelden worden vertoond. Volgens het bijschrift gaat het om protesten in Moskou van 23 januari 2021 en is één van de belagers gearresteerd.

Op deze dag waren er door heel Rusland verspreid demonstraties, zo blijkt uit berichtgeving van onder andere Nieuwsuur en RTL Nieuws. De grootschalige rellen waren het gevolg van de arrestatie van oppositieleider Aleksej Navalny enkele dagen eerder, op 17 januari.

De belaagde auto in de video is van de Russische geheime dienst (FSB), aldus een populair Russisch medium op Twitter. Zij plaatsten de video eveneens op 23 januari jl. Hier is de auto vanuit een andere hoek en van veel dichterbij zichtbaar. Uit de opbouw van het kenteken valt hier af te lezen (pauzeer op omstreeks 03 seconden) dat het inderdaad om een Russische auto gaat: A838MP 97. Een Google-zoekopdracht van dit nummerbord levert onder andere een tweet van Bellingcat-journalist Aric Toler op.

Toler deelt oudere beelden van dezelfde auto en bevestigt dat deze inderdaad geregistreerd staat als eigendom van de FSB. Hoe de leus over de Franse president Macron in de video terecht is gekomen, is niet duidelijk. Waarschijnlijk is er met het geluid geknoeid. In ieder geval bevond Macron zich op 23 januari 2021 niet in Rusland.

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat het in de video op Facebook dus niet gaat om een recent sneeuwballengevecht in Frankrijk. Volgens verschillende berichtgeving gaat het om de auto van een medewerker van de Russische geheime dienst in januari van dit jaar. 

(Stand van zaken: 22/07/2021)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Russische nieuwsuitzending (gearchiveerd)

Artikel Nieuwsuur over o.a. rellen Rusland (gearchiveerd)

RTL Nieuws over demonstraties Rusland (gearchiveerd)

RTL Nieuws over arrestatie Navalny (gearchiveerd)

Video uit andere hoek (gearchiveerd)

Skoda over Russische nummerplaten (gearchiveerd)

Tweet Aric Toler (gearchiveerd)

Bellingcat over Aric Toler (gearchiveerd)

VRT over aankondiging Macron (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com