Foto's van protesten in Cuba en Griekenland komen uit 2018 en 2011

19.07.2021, 14:49 (CEST)

Foto’s van massale protesten van over de hele wereld worden op sociale media veel gedeeld, en soms aan een verkeerde gebeurtenis gekoppeld. In een Facebookbericht (hier gearchiveerd) deelt een vrouw twee foto’s van grote protesten. Op één van de foto’s staat ‘Cuba’ geschreven, op de andere ‘Griekenland’. “Protesten wereldwijd gaande..” schrijft de vrouw erbij. Daarnaast roept ze mensen op meer van zulke ‘protesten die OP DIT MOMENT gaande zijn’ te delen. Maar zijn de foto’s die ze zelf deelt eigenlijk wel recent? 

Beoordeling:

Nee. De foto met de tekst ‘Cuba’ erop, komt inderdaad uit dit land, maar werd al gemaakt bij een protest in 2018. De foto uit Griekenland is ook echt, maar dateert al uit 2011.

Feiten:

De foto van het Cubaanse protest is te vinden bij Getty Images. Volgens de gegevens van Getty werd de foto gemaakt tijdens een mars naar Plaza de la Revolucion in de Cubaanse hoofdstad Havana op 1 mei 2018, de Dag van de Arbeid. Op Cuba is dit een breedgevierde feestdag, met traditioneel een mars richting Plaza de la Revoluciuon. De foto werd dus al drie jaar geleden gemaakt door Alejandro Ernesto voor persbureau AFP.

De tweede foto, met het opschrift ‘Griekenland’, is ook qua locatie weer correct. De foto is alleen niet recent, maar tien jaar oud. Hij werd gemaakt bij protesten in Athene in 2011, tegen het bezuinigingsprogramma van de regering. De foto is van Het Europese fotobureau EPA en verscheen onder andere in de Belgische krant Het Nieuwsblad, op 1 juni 2011. Ook hier is dus niet sprake van een protest dat op dit moment gaande is.

Links:


Facebookpost (gearchiveerd)

Foto op Cuba bij Getty (gearchiveerd)

Over May Day (gearchiveerd)

Foto Griekenland (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com