Video toont ondergelopen kolenmijn Inden

16.07.2021, 17:30 (CEST)

Op sociale media doet een video de ronde (hier gearchiveerd) waarin een grote overstroming te zien is. Gebruikers schrijven erbij dat het gaat om een damdoorbraak in de Duitse stad Wuppertal.

Beoordeling

Het bericht klopt niet. De video is inderdaad gelieerd aan de recente overstromingen in België, Duitsland en Limburg, maar inwoners van Wuppertal hoeven hier (voorlopig) niet te vrezen dat hun dam is doorgebroken. Dat bevestigt de lokale brandweer op Twitter. De beelden tonen een ondergelopen kolenmijn bij Inden, vlakbij Aken.

Feiten

Dat het hier niet om een dam bij Wuppertal gaat, moge duidelijk zijn. De lokale brandweer kwam al snel met een reactie dat dit tafereel zich niet in Wuppertal afspeelde. Ook riep de brandweer op om geen misinformatie te verspreiden. De bij Wuppertal dichtstbijzijnde grote dam is de Eschbach Dam, maar het bouwwerk zelf en de omgeving hier komt niet overeen met wat in de video zichtbaar is.

Maar waar is het dan wel? Verschillende twitteraars, waaronder deze lokale journalist, geven aan dat het om een kolenmijn bij Inden gaat. Dat lijkt te kloppen. Zie bijvoorbeeld deze foto van de mijn. Er zijn een aantal elementen die corresponderen met de video op Twitter. Zo is er op 33 seconden op het brugwerk een opvallende stellage te zien. Op elk van de constructies in de kolenmijn is een vergelijkbare stellage zichtbaar. Ook het gele werkvoertuig dat rond de 05 seconden even een beeld komt, is op de foto terug te zien.

Aan het einde van de video, rond de 36 seconden is in de verte een hoge mast zichtbaar. Deze matcht met de masten die op de foto van de mijn te zien zijn. Rond het begin van het tweede deel van de video (op 11 seconden) lijkt bovendien de opklim naar de constructies in de mijn te zien te zijn. Met een volledige zekerheid is het uiteraard niet te stellen, maar dit gedeelte van de video lijkt vanaf dit punt te zijn opgenomen.

Ook op een amateurvideo die vanuit een andere hoek gefilmd is, is heel duidelijk zichtbaar dat het bij deze overstroming om de kolenmijn bij Inden gaat. Voorbeelden van andere video’s zijn deze en deze. In Wuppertal liepen weliswaar kelders onder water, de dichtstbijzijnde dam staat (gelukkig) nog overeind.

Links

Video op Twitter (gearchiveerd)

Statement brandweer Wuppertal (gearchiveerd)

Eschbach Dam (gearchiveerd)

Lokale journalist over locatie beelden (gearchiveerd)

Kolenmijn Inden (gearchiveerd)

Foto kolenmijn Inden (gearchiveerd)

Opnameplek tweede deel video (gearchiveerd)

Amateurvideo andere hoek (gearchiveerd)

Nog een video uit andere hoek (gearchiveerd)

En weer een andere hoek (gearchiveerd)

Telegraaf over situatie Duitsland (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com