Geen enkel bewijs dat Australische leger langs de deuren gaat op zoek naar antivaxxers

15.07.2021, 12:55 (CEST)

Australische militairen zouden langs de deuren gaan, op zoek naar mensen die tegen vaccinaties zijn. Dat beweert een twitteraccount met de naam Teresa 2.0. "Waarom wordt dit dan niet gedaan met pedofielen, drugsdealers, verkrachters en mensenhandelaren?" vraagt de persoon die de uitspraken doet zich af. Een foto van de tweet wordt ook in Nederland op Facebook gedeeld (hier gearchiveerd).

Beoordeling:

Er is geen enkel bewijs dat Australische militairen van deur tot deur op zoek zijn naar antivaxxers. Het lijkt hier te gaan om een broodjeaapverhaal. Het Australische leger doet in de staat Victoria wel huisbezoeken bij mensen die in contact zijn geweest met iemand met COVID-19 of die terugkomen van een reis. Maar hierbij wordt dus niet specifiek gezocht naar mensen die zich niet zouden willen laten vaccineren.

Feiten:

De tweet die in Nederland wordt gedeeld, komt van het twitteraccount @Thorsome4 en werd geplaatst op 8 juli 2021. Er wordt geen bron genoemd voor de bewering over het Australische leger. Er is online ook geen verhaal of beeldmateriaal te vinden waarbij militairen daadwerkelijk aan de deur kwamen ‘op zoek naar antivaxxers’.

"Wat het Australische leger wel doet, is ondersteunen in het zogenaamde Household Engagement Program (HEP) in de staat Victoria," zo legt een woordvoerder van het Australische ministerie van Defensie uit aan dpa. "Dit programma betekent dat zij terugkerende reizigers tijdens hun quarantaine bezoeken en mensen die volgens het bron- en contactonderzoek in nauw contact zijn geweest met iemand die bewezen besmet is met COVID-19." Bij de bezoeken zorgen de militairen volgens het ministerie dat de personen zich bewust zijn van hun status en geven zij hier informatie over. Hierbij wordt dus niet specifiek gezocht naar zogenaamde 'antivaxxers'.

Het personeel van de Australian Defence Force (ADF) ondersteunde vorig jaar ook bij het afnemen van gratis PCR-tests aan de deur in een aantal buitenwijken in Melbourne. Dit was in juni 2020. Bewoners van de wijken Broadmeadows en Keilor Downs werden massaal getest vanwege een grote stijging in het aantal besmettingen in de gemeenschap.

In de actie werd er inderdaad op deuren geklopt. Volgens de premier van de staat Victoria, Daniel Andrews, werden mensen zo uitgenodigd om een gratis test te doen. Die tests werden onder andere gedaan in ambulances en busjes die in de straten geparkeerd stonden, zodat de bewoners niet ver hoefden te reizen.

De Australische troepen van ADF werden ook in maart 2021 gevraagd om te ondersteunen bij de vaccinatiecampagne. Dit zou gaan om taken op het gebied van planning en logistiek. De precieze COVID-19 gerelateerde activiteiten van de ADF worden bijgehouden door het ministerie van Defensie.

Hoewel het Australische leger dus inderdaad op veel vlakken betrokken is bij de acties van de regering om de pandemie binnen de perken te houden, is geen van deze acties specifiek gericht tegen mensen die zich niet zouden willen vaccineren. Er is geen bewijs dat deze mensen om die reden door het leger worden gezocht en bezocht.

Links:


Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet van @Thorsome4 (gearchiveerd)

Over deur-tot-deur testen (gearchiveerd)

Over hulp ADF bij vaccinatiecampagne (gearchiveerd)

Alle huidige ADF-activiteiten tijdens pandemie (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com